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dc.contributor.author | Silva-Carrillo, Yessica | |
dc.contributor.author | Hernandez, Crisantema | |
dc.contributor.author | Hardy, Ronald W. | |
dc.contributor.author | Gonzalez-Rodriguez, Blanca | |
dc.contributor.author | Castillo-Vargasmachuca, Sergio | |
dc.date.accessioned | 2017-05-08T17:26:53Z | |
dc.date.available | 2017-05-08T17:26:53Z | |
dc.date.issued | 2012-08-15 | |
dc.identifier.issn | 0044-8486 | es_ES |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/123456789/907 | |
dc.description | The purpose of this study was to evaluate the replacement of fish meal (FM) with soybean meal (SBM) in diets for juvenile spotted rose snapper with the overall goal of identifying practical diet formulations for commercial production of the spotted rose snapper. The response of spotted rose snapper to diets contained graded levels of FM was evaluated by measuring weight gain, feed efficiency, body composition and blood chemistry during a 12-week period. Four diets were formulated (43.7% crude protein, 14% crude lipid and 19.6 kJ g− 1 gross energy) with 0, 20, 40 or 60% SMB protein replacing FM in diets. Diets were fed to juvenile spotted rose snapper (mean initial weight 17.75 ± 0.03 g) for 12 weeks, and weight gain, feed efficiency, body composition and blood chemistry were assessed at the end of the feeding trial. Compared to the FM diet, there were no significant differences in weight gain, individual feed intake, specific growth rate or protein efficiency ratio (PER) of fish when 20% of the FM was replaced compared to fish fed the FM control diet. However, fish performance was reduced at higher levels of FM replacement, significantly so at the 60% replacement level. Hematological parameters were similar among the treatments. Fish fed the 60% SBM diet had significantly lower lipid levels than fish fed the other diets. There was no significant difference in survival of fish fed the different diets. A second order polynomial regression revealed maximum growth of the spotted rose snapper fed up to 19.4% SBM inclusion. The results of this study show that SBM is an acceptable ingredient to supply 20% of protein in spotted rose snapper diets, but that higher dietary levels reduce fish performance. | es_ES |
dc.description.abstract | El propósito de este estudio fue evaluar el reemplazo de la harina de pescado (FM) con harina de soja (SBM) en dietas de pargo rosa manchado con el objetivo general de identificar formulaciones prácticas de la dieta para la producción comercial del pargo rosa manchado. La respuesta del pargo rosa manchado a las dietas contenidas niveles graduados de FM se evaluó midiendo el aumento de peso, la eficiencia de la alimentación, la composición corporal y la química sanguínea durante un período de 12 semanas. Cuatro dietas fueron formuladas (43,7% de proteína cruda, 14% de lípido crudo y 19,6 kJ g -1 de energía bruta) con 0, 20, 40 ó 60% de proteína SMB reemplazando a FM en las dietas. Las dietas se alimentaron a pargo rosa manchado juvenil (peso inicial promedio de 17,75 ± 0,03 g) durante 12 semanas, y el aumento de peso, la eficiencia de la alimentación, la composición corporal y la química de la sangre se evaluaron al final de la prueba de alimentación. En comparación con la dieta de FM, no hubo diferencias significativas en el aumento de peso, la ingesta individual de alimento, la tasa de crecimiento específico o el coeficiente de eficiencia proteica (PER) de los peces cuando el 20% de la FM fue reemplazado en comparación con los peces alimentados con la dieta control FM. Sin embargo, el rendimiento de los peces se redujo a mayores niveles de reemplazo FM, de manera significativa al nivel de reemplazo del 60%. Los parámetros hematológicos fueron similares entre los tratamientos. Los peces alimentados con la dieta SBM 60% tenían niveles de lípidos significativamente más bajos que los peces alimentados con las otras dietas. No hubo diferencias significativas en la supervivencia de los peces alimentados con las diferentes dietas. Una regresión polinómica de segundo orden reveló un crecimiento máximo del pargo rosado manchado hasta 19,4% de inclusión de SBM. Los resultados de este estudio muestran que la SBM es un ingrediente aceptable para suministrar el 20% de proteína en las dietas de pargo rosa manchado, pero que los niveles más altos de la dieta reducen el rendimiento de los peces. | es_ES |
dc.language.iso | eng | es_ES |
dc.publisher | Aquaculture | es_ES |
dc.relation.uri | Público en general | es_ES |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | es_ES |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0 | es_ES |
dc.source | http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0044848612004577 | es_ES |
dc.subject | Spotted rose snapper | es_ES |
dc.subject | Lutjanus guttatus | es_ES |
dc.subject | Growth | es_ES |
dc.subject | Feed efficiency | es_ES |
dc.subject | Body composition | es_ES |
dc.subject | Hematological characteristics | es_ES |
dc.subject.classification | BIOLOGÍA Y QUÍMICA [2] | es_ES |
dc.title | The effect of substituting fish meal with soybean meal on growth, feed efficiency, body composition and blood chemistry in juvenile spotted rose snapper Lutjanus guttatus (Steindachner, 1869) | es_ES |
dc.type | info:eu-repo/semantics/article | es_ES |