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dc.contributor.author | BONILLA CARDENAS, JORGE ARMANDO | |
dc.contributor.author | LEMUS FLORES, CLEMENTE | |
dc.contributor.author | GONZALEZ VIZCARRAGA, VICTOR M. | |
dc.contributor.author | MONTAÑO GOMEZ, MARTIN F. | |
dc.contributor.author | LY CARMENATTI, JULIO | |
dc.date.accessioned | 2017-05-03T18:48:10Z | |
dc.date.available | 2017-05-03T18:48:10Z | |
dc.date.issued | 2012 | |
dc.identifier.issn | 1870-0462 | es_ES |
dc.identifier.uri | http://dspace.uan.mx:8080/jspui/handle/123456789/858 | |
dc.description | The objective was to evaluate four inclusion levels of corn stover (CS): T15, T30, T45 and T60 %, on ruminal fermentation, digestibility (D) and methane production in sheep. A 4 x 4 latin square experimental design was used, with four wethers with ruminal and duodenal cannula, and four periods of 14 days. Feed was offered at 2.2 % of live weight, in two portions day-1. Total concentration of VFA were similar (P>0.05) in T15, T30 and T45, but higher (P<0.01) in T15 (103.7) than in T60 (67.6 mmol L-1). VFA molar proportions were similar (P>0.05) between treatments, with a mean of 66.4, 20.9 and 12.8 % for acetate, propionate and butyrate, respectively. DMD was higher (P<0.01) in T15 (75.3 %) than in others (67.2 %), but OMD differed only between T15 and T60: 61.9 % vs 47.5 %. CPD averaged 62.0 %. NDFD was higher (P<0.01) in T15 (55.0 %) than in others (37.5 %). Estimated methane production did not differ (P>0.05) between treatments, with a mean of 0.61 mol mol-1 of fermented glucose equivalent, but if expressed in mol kg-1 of fermented OM, there were differences (P<0.01) only between T15 and T60:1.30 vs 1.65. Mayor differences were between T15 and T60: it is possible to include until 45 % CS without affecting efficiency and without increasing methane production. | es_ES |
dc.description.abstract | El objetivofue evaluar cuatro niveles de rastrojo de maíz(RM)en dietas para ovinos: T15,T30, T45y T60%, sobre fermentación ruminal, digestibilidad(D)y producción de metano.Diseño: cuadrado latino 4 x4, con cuatro ovinos canulados enrumeny duodeno, y cuatro periodos de 14 días. El alimento se ofreció al 2.2% del peso vivoen dos porcionesdia-1.La concentración total de AGVsfue similar enT15, T30 y T45, pero mayor (P<0.01) en T15 (103.7mmol L-1)que en T60 (67.6mmolL-1); la proporción molar fue similar (P>0.05) entre tratamientos, con promedios de 66.4, 20.9 y 12.8% de acético, propiónico y butírico, respectivamente. La DMS fue mayor (P<0.01) en T15(75.3%) que enel resto(67.2%), pero laDMO solodifirió entre T15 y T60: 61.9 vs47.5%. LaDPC (P>0.05) promedió 62.0%.La DFDNfue mayor (P<0.01) en T15(55.0%)que en el resto(37.5%). La producción estimada de metano no difirió (P>0.05)entre tratamientos, promediando 0.61 mol mol-1de glucosa fermentada, aunque expresada en mol kg-1MO digestible consumida, difirió (P<0.01) entre T15 y T60: 1.30vs1.65.Lasmayoresdiferenciasse observaron entre T15 yT60, por lo que es posible incluir hasta 45% de RMsin afectar eficiencia y sin aumentar producción de metano. | es_ES |
dc.language.iso | spa | es_ES |
dc.publisher | Tropical and Subtropical Agroecosystems | es_ES |
dc.relation.uri | Público en general | es_ES |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | es_ES |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0 | es_ES |
dc.source | http://www.revista.ccba.uady.mx/ojs/index.php/TSA/article/view/1446 | es_ES |
dc.subject | Corn stover | es_ES |
dc.subject | sheep | es_ES |
dc.subject | methane | es_ES |
dc.subject | Rastrojo de maíz | es_ES |
dc.subject | ovinos | es_ES |
dc.subject | metano | es_ES |
dc.subject.classification | BIOLOGÍA Y QUÍMICA [2] | es_ES |
dc.title | FERMENTACION RUMINAL, DIGESTIBILIDAD Y PRODUCCION DE METANO EN OVINOS ALIMENTADOS CON CUATRO NIVELES DE RASTROJO DE MAIZ | es_ES |
dc.type | info:eu-repo/semantics/article | es_ES |