Repositorio Institucional Aramara

ANTIOXIDANT AND ANTICLASTOGENIC CAPACITY OF PRICKLY PEAR JUICE

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dc.contributor.author MADRIGAL SANTILLAN, EDUARDO
dc.contributor.author HERNANDEZ CERUELOS, ALEJANDRA
dc.contributor.author VAZQUEZ ALVARADO, PATRICIA
dc.contributor.author MORALES GONZALEZ, JOSE ANTONIO
dc.contributor.author MUÑOZ JUAREZ, SERGIO
dc.contributor.author MADRIGAL BUJAIDAR, EDUARDO
dc.contributor.author GARCIA MELO, FERNANDO
dc.contributor.author ZUÑIGA PEREZ, CLARA
dc.contributor.author SUMAYA MARTINEZ, MARIA TERESA
dc.date.accessioned 2017-05-03T18:24:07Z
dc.date.available 2017-05-03T18:24:07Z
dc.date.issued 2013
dc.identifier doi:10.3390/nu5104145 es_ES
dc.identifier.issn 2072-6643 es_ES
dc.identifier.uri http://dspace.uan.mx:8080/jspui/handle/123456789/852
dc.description Abstract: Plants belonging to the genus Opuntia spp. are the most abundant of the Cactaceae family, grown throughout America and the Mediterranean central area. Its fruit, known as cactus pear or prickly pear, is an oval berry grouped in different colors. Some studies have shown its antioxidant activities which may help in preventing chronic pathologies such as diabetes. The purpose of the study was to evaluate the antioxidant capacity of three varieties of prickly pear juice (red-purple, white-green and yelloworange) in five different concentrations (100, 250, 500, 750, and 1000 mg/mL) by DPPH (1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl radical) colorimetric method, selecting the best variety to determine its anticlastogenic potential against methyl methanesulfonate (MMS). The results indicate that the highest antioxidant was found in the juice of the prickly pear red-purple variety (PPRP), in all concentrations. Its anticlastogenic potential was therefore evaluated with a micronucleus assay. The experiment was run over two weeks. A negative control was included along with a positive control with MMS (40 mg/kg), a group of mice treated with PPRP (25 mL/kg), and three groups with PPRP (in doses of 25, 16.5 and 8.3 mL/kg) plus the mutagen. The PPRP was administered daily by oral gavage and the MMS was injected intraperitoneally five days prior to the end of the experiment. Blood samples were obtained at 0, 24, 48, 72 and 96 h in order to determine the frequency of micronucleated polychromatic erythrocytes (MNPE). The results indicated that PPRP is not a genotoxic agent, on the contrary, it may reduce the number of MNPE. In this regard, the PPRP showed an anticlastogenic effect directly proportional to its concentrations. Thus, the highest protection was obtained with a concentration of 25 mL/kg after 48 h of treatment. es_ES
dc.description.abstract Resumen: Plantas pertenecientes al género Opuntia spp. Son los más abundantes de la familia Cactaceae, cultivada en toda América y el área central mediterránea. Su fruta, conocida como pera de cactus o pera espinosa, es una baya oval agrupada en diferentes colores. Algunos estudios han demostrado sus actividades antioxidantes que pueden ayudar en la prevención de patologías crónicas como la diabetes. El propósito del estudio fue evaluar la capacidad antioxidante de tres variedades de jugo de tuna (rojo-morado, blanco-verde y amarillo-naranja) en cinco concentraciones diferentes (100, 250, 500, 750 y 1000 mg / mL) por DPPH (1,1-difenil-2-picrilhidracilo), seleccionando la mejor variedad para determinar su potencial anticlastogénico contra metanosulfonato de metilo (MMS). Los resultados indican que el mayor antioxidante se encontró en el jugo de la variedad púrpura-púrpura (PPRP), en todas las concentraciones. Por tanto, se evaluó su potencial anticlastogénico con un ensayo de micronúcleos. El experimento se realizó durante dos semanas. Se incluyó un control negativo junto con un control positivo con MMS (40 mg / kg), un grupo de ratones tratados con PPRP (25 ml / kg) y tres grupos con PPRP (en dosis de 25, 16,5 y 8,3 ml / kg ) Más el mutágeno. El PPRP se administró diariamente por sonda oral y el MMS se inyectó intraperitonealmente cinco días antes del final del experimento. Se obtuvieron muestras de sangre a 0, 24, 48, 72 y 96 h para determinar la frecuencia de eritrocitos policromáticos micronucleados (MNPE). Los resultados indicaron que el PPRP no es un agente genotóxico, por el contrario, puede reducir el número de MNPE. En este sentido, el PPRP mostró un efecto anticlastogénico directamente proporcional a sus concentraciones. Así, se obtuvo la protección más alta con una concentración de 25 ml / kg después de 48 h de tratamiento. es_ES
dc.language.iso eng es_ES
dc.publisher Nutrients 2013, 5(10), 4145-4158 es_ES
dc.relation.uri Público en general es_ES
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess es_ES
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0 es_ES
dc.source http://www.mdpi.com/2072-6643/5/10/4145 es_ES
dc.subject Prickly pears es_ES
dc.subject Anticlastogenic capacity es_ES
dc.subject Micronucleus assay es_ES
dc.subject Methyl methanesulfonate es_ES
dc.subject Tunas es_ES
dc.subject Capacidad anticlastogénica es_ES
dc.subject Ensayo de micronúcleo es_ES
dc.subject Metanosulfonato de metilo es_ES
dc.subject.classification CIENCIAS AGROPECUARIAS Y BIOTECNOLOGÍA [6] es_ES
dc.title ANTIOXIDANT AND ANTICLASTOGENIC CAPACITY OF PRICKLY PEAR JUICE es_ES
dc.type info:eu-repo/semantics/article es_ES


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