Repositorio Institucional Aramara

PHYSICOCHEMICAL, PROXIMATE COMPOSITION, MICROBIOLOGICAL AND SENSORY ANALYSIS OF FARMED AND WILD HARVESTED WHITE SHRIMP LITOPENAEUS VANNAMEI (BONNE, 1931) TISSUES

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dc.contributor.author PUGA LOPEZ, DAGOBERTO
dc.contributor.author PONCE PALAFOX, JESUS TRINIDAD
dc.contributor.author BARBA QUINTERO, GUILLERMO
dc.contributor.author ROMERO BELTRAN, EMILIO
dc.contributor.author GARCIA ULLOA GOMEZ, MANUEL
dc.contributor.author ARREDONDO FIGUEROA, JOSE LUIS
dc.contributor.author TORRES HERRERA, MAGDA ROSALIA
dc.creator 98597
dc.creator 15860
dc.creator 326370
dc.creator 21449
dc.creator 201281
dc.creator 793121
dc.date.accessioned 2017-05-03T17:56:21Z
dc.date.available 2017-05-03T17:56:21Z
dc.date.issued 2013
dc.identifier.issn 2041-0778 es_ES
dc.identifier.uri http://dspace.uan.mx:8080/jspui/handle/123456789/848
dc.description Physicochemical, proximate composition, microbiological and sensory analysis of farmed and wild harvested white shrimp Litopenaeus vannamei muscle were compared. The cultured white shrimp were obtained of two farms, whereas the wild shrimp were collected off the coasts of Sinaloa and Nayarit, Mexico. Both, the farmed and wild white shrimp muscle, supplied a good source of protein and polyunsaturated fatty acids. The physicochemical composition, microbiological and sensory properties could be associated to their origin and handling. The wild shrimp tended to have a better proximate composition than the farmed shrimp, due to the availability of a greater diet variety in their environment. es_ES
dc.description.abstract Se compararon la composición fisicoquímica, la composición inmediata, el análisis microbiológico y sensorial del camarón blanco cosechado y salvaje Litopenaeus vannamei. El camarón blanco cultivado se obtuvo de dos granjas, mientras que el camarón salvaje fue recolectado de las costas de Sinaloa y Nayarit, México. Tanto el músculo blanco como el salvaje del camarón blanco, proporcionaban una buena fuente de proteínas y ácidos grasos poliinsaturados. La composición fisicoquímica, las propiedades microbiológicas y sensoriales podrían estar asociadas a su origen y manejo. El camarón salvaje tendió a tener una mejor composición próxima que el camarón de cultivo, debido a la disponibilidad de una mayor variedad de dieta en su ambiente. es_ES
dc.language.iso eng es_ES
dc.publisher Current Research Journal of Biological Sciences es_ES
dc.relation.ispartof CONACYT
dc.relation.uri Público en general es_ES
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess es_ES
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0 es_ES
dc.source http://www.maxwellsci.com/print/crjbs/v5-130-135.pdf es_ES
dc.subject Lipid es_ES
dc.subject Prawn es_ES
dc.subject Protein es_ES
dc.subject Quality es_ES
dc.subject Tissue es_ES
dc.subject Lipido es_ES
dc.subject Gamba es_ES
dc.subject Proteína es_ES
dc.subject Calidad es_ES
dc.subject Tejido es_ES
dc.subject.classification CIENCIAS AGROPECUARIAS Y BIOTECNOLOGÍA [6] es_ES
dc.title PHYSICOCHEMICAL, PROXIMATE COMPOSITION, MICROBIOLOGICAL AND SENSORY ANALYSIS OF FARMED AND WILD HARVESTED WHITE SHRIMP LITOPENAEUS VANNAMEI (BONNE, 1931) TISSUES es_ES
dc.type info:eu-repo/semantics/article es_ES


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