Repositorio Institucional Aramara

Digestibility of Different Thermal Processed Grain of Legumes, Rynchosia minima and Cajanus cajan, in white Shrimp (Litopenaeus vannamei)

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dc.contributor.author Cabanillas-Beltran, H.
dc.contributor.author Ponce-Palafox, Jesus Trinidad
dc.contributor.author Arredondo-Figueroa, Jose Luis
dc.contributor.author Esparza-Leal, H.
dc.contributor.author Garcia-Ulloa, M.
dc.date.accessioned 2017-05-03T17:00:52Z
dc.date.available 2017-05-03T17:00:52Z
dc.date.issued 2013
dc.identifier 10.3923/ajas.2013.36.46 es_ES
dc.identifier.issn 1819-1878 es_ES
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/123456789/839
dc.description Since nutrition demands a high percentage of production costs in shrimp culture, the development of dietary strategies such as the inclusion of vegetable protein sources, is a very important tool. Thus, digestibility of alternative feedstuffs for evaluating its dietary potential as shrimp feed represents the first action. The objective of study was to determine digestibility coefficients for protein, energy, dry matter and amino acids of least snout bean and pigeon pea meals in Pacific white shrimp juveniles. Thirteen isonitrogenous diets (34.8 to 35% protein) were formulated and elaborated. One containing only fish meal as a source of protein and the other replacing 10 and 18% of fish meal with the leguminous seed meals Rynchosia minima and Cajanus cajan, previously subjected to a thermal process for 0, 45 and 90 min. The shrimp were fed to satiation four times daily for 25 day. The apparent digestibility coefficients were determined using 0.5% Cr2O3. Feces were collected from three replicate groups of shrimp. The results showed that shrimp fed with 10 and 18% Cajanus cajan and Rynchosia minima replaced and subjected to a thermal process of 45 min presented higher weight increase (p<0.05) and specific growth rate compared with control diet group. L. vannamei had relatively high apparent digestibility coefficients of crude protein (93.68 and 92.29%) and crude lipid (96.87 and 97.55%) for CC10-45 and RM18-45 diets, respectively. Results suggest that diets with both R. minima and C. cajan seed meals thermally processed, can partially replace animal protein in shrimp diets at inclusion levels of 10 and 18%, respectively. es_ES
dc.description.abstract Dado que la nutrición exige un alto porcentaje de los costos de producción en el cultivo del camarón, el desarrollo de estrategias dietéticas como la inclusión de fuentes de proteínas vegetales es una herramienta muy importante. Así, la digestibilidad de piensos alternativos para evaluar su potencial dietético como pienso de camarón representa la primera acción. El objetivo del estudio fue determinar los coeficientes de digestibilidad de la proteína, la energía, la materia seca y los aminoácidos de las harinas de frijol mero y de guisante en juveniles de camarón blanco del Pacífico. Trece dietas isonitrogenadas (34,8 a 35% de proteínas) fueron formuladas y elaboradas. Uno que contenía sólo harina de pescado como fuente de proteína y el otro que reemplazaba el 10 y el 18% de harina de pescado con las semillas de leguminosas Rynchosia minima y Cajanus cajan, previamente sometidos a un proceso térmico de 0, 45 y 90 min. Los camarones fueron alimentados a la saciedad cuatro veces al día durante 25 días. Los coeficientes de digestibilidad aparente se determinaron usando 0,5% de Cr2O3. Se recogieron heces de tres grupos de camarón de repetición. Los resultados mostraron que los camarones alimentados con 10 y 18% de Cajanus cajan y Rynchosia minima reemplazados y sometidos a un proceso térmico de 45 min presentaron mayor aumento de peso (p <0,05) y tasa de crecimiento específico en comparación con el grupo control. L. vannamei tuvo coeficientes de digestibilidad aparente relativamente altos de proteína cruda (93,68 y 92,29%) y lípidos crudos (96,87 y 97,55%) para las dietas CC10-45 y RM18-45, respectivamente. Los resultados sugieren que las dietas con las comidas de semilla de R. minima y C. cajan procesadas térmicamente pueden reemplazar parcialmente las proteínas animales en las dietas de camarón a niveles de inclusión de 10 y 18%, respectivamente. es_ES
dc.language.iso eng es_ES
dc.publisher Asian Journal of Animal Sciences es_ES
dc.relation.uri Público en general es_ES
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess es_ES
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0 es_ES
dc.source http://scialert.net/qredirect.php?doi=ajas.2013.36.46&linkid=pdf es_ES
dc.subject Digestibility es_ES
dc.subject Legumes es_ES
dc.subject Shrimp es_ES
dc.subject L. vannamei es_ES
dc.subject Digestibilidad es_ES
dc.subject Legumbres es_ES
dc.subject Camarón es_ES
dc.subject.classification CIENCIAS AGROPECUARIAS Y BIOTECNOLOGÍA [6] es_ES
dc.title Digestibility of Different Thermal Processed Grain of Legumes, Rynchosia minima and Cajanus cajan, in white Shrimp (Litopenaeus vannamei) es_ES
dc.type info:eu-repo/semantics/article es_ES


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