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dc.contributor.author | Peña-Valdivia, Cecilia Beatriz | |
dc.contributor.author | Trejo, Carlos | |
dc.contributor.author | Arroyo-Peña, V. Baruch | |
dc.contributor.author | Sanchez Urdaneta, Adriana Beatriz | |
dc.contributor.author | Balois Morales, Rosendo | |
dc.date.accessioned | 2017-05-02T01:52:50Z | |
dc.date.available | 2017-05-02T01:52:50Z | |
dc.date.issued | 2012 | |
dc.identifier.issn | 1612-1880 | es_ES |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/123456789/809 | |
dc.description | The aim of this study was to quantify mucilages, pectins, hemicelluloses, and cellulose of nopalitos (edible, as vegetable, young cladodes of flat-stemmed spiny cacti) of most consumed Mexican cultivars, and sweet and acid cactus pear fruits of Opuntia spp. The hypothesis is that, regardless of their unavailable polysaccharides diversity, nopalitos and cactus pear fruits are rich sources of soluble and insoluble dietary fiber. Twelve cultivars of Opuntia spp. were used. Nopalitos had a significant variation in structural polysaccharides among the cultivars: mucilages (from 3.8 to 8.6% dry matter (DM)) averaged near a half of pectins content (from 6.1 to 14.2% DM) and tightly bound hemicelluloses (from 2.2 to 4.7% DM), which were the less abundant polysaccharides, amounted 50% of the loosely bound hemicelluloses (from 4.3 to 10.7% DM). Acid fruits (or ‘xoconostle’) had significantly higher unavailable polysaccharides content than sweet fruit, and contain similar proportions than nopalitos. Unavailable polysaccharides represent a high proportion of dry tissues of nopalitos and cactus pear fruits, composition of both of these soluble and insoluble polysaccharides (total dietary fiber) widely vary among cultivars without an evident pattern. Nopalitos and cactus pear fruit can be considered an excellent source of dietary fiber. | es_ES |
dc.description.abstract | El objetivo de este estudio fue cuantificar los mucílagos, pectinas, hemicelulosas y celulosa de los nopalitos (comestibles, vegetales, jóvenes cladodios de cactus espinosos de tallo plano) de la mayoría de los cultivares mexicanos consumidos y frutos de cactus dulces y ácidos de Opuntia spp. La hipótesis es que, independientemente de su diversidad de polisacáridos no disponibles, nopalitos y frutos de cactus pera son ricas fuentes de fibra dietética soluble e insoluble. Doce cultivares de Opuntia spp. fueron usados. Los nopalitos tuvieron una variación significativa en los polisacáridos estructurales entre los cultivares: los mucilagos (de 3,8 a 8,6% de materia seca) alcanzaron un promedio de casi la mitad del contenido de pectinas (de 6,1 a 14,2% de MS) y hemicelulosas fuertemente unidas (de 2,2 a 4,7% DM), que eran los polisacáridos menos abundantes, representaban el 50% de las hemicelulosas ligeramente unidas (de 4,3 a 10,7% de DM). Las frutas ácidas (o "xoconostle") tenían un contenido de polisacáridos no disponible significativamente mayor que la fruta dulce y contienen proporciones similares a las de los nopalitos. Los polisacáridos no disponibles representan una alta proporción de tejidos secos de nopalitos y frutos de cactus, la composición de ambos polisacáridos solubles e insolubles (fibra dietética total) varía ampliamente entre los cultivares sin un patrón evidente. Nopalitos y frutos de cactus pera pueden ser considerados una excelente fuente de fibra dietética. | es_ES |
dc.language.iso | eng | es_ES |
dc.publisher | Chemistry & Biodiversity | es_ES |
dc.relation.uri | Público en general | es_ES |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/restrictedAccess | es_ES |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0 | es_ES |
dc.source | http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/cbdv.201200047/abstract | es_ES |
dc.subject | Cactus Pear Fruit | es_ES |
dc.subject | dietary fiber | es_ES |
dc.subject | Nopalitos | es_ES |
dc.subject.classification | BIOLOGÍA Y QUÍMICA [2] | es_ES |
dc.title | Diversity of Unavailable Polysaccharides and Dietary Fiber in Domesticated Nopalito and Cactus Pear Fruit (Opuntia spp.) | es_ES |
dc.type | info:eu-repo/semantics/article | es_ES |