Repositorio Institucional Aramara

DETERMINACION OF AFLATOXIN AND FUMONISIN LEVELS THROUGH ELISA AND HPLC, ON TILAPIA FEED IN NAYARIT, MEXICO

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dc.contributor.author RODRIGUEZ CERVANTES, CARLOS HUMBERTO
dc.contributor.author GIRON PEREZ, MANUEL IVAN
dc.contributor.author ROBLEDO MARENCO, MARIA DE LOURDES
dc.contributor.author SANCHIS, V.
dc.contributor.author MARIN, S.
dc.contributor.author RAMOS, J. A.
dc.date.accessioned 2017-05-01T23:27:25Z
dc.date.available 2017-05-01T23:27:25Z
dc.date.issued 2012-05-14
dc.identifier.issn 1465-3443 es_ES
dc.identifier.uri http://dspace.uan.mx:8080/jspui/handle/123456789/807
dc.description A survey of fungal contamination and presence of aflatoxins (AFs) and fumonisins (FBs) in 30 feed samples collected from 10 tilapia farms during three seasons in Nayarit State, located in north-western Mexico, was carried out using ELISA as screening and High-Performance Liquid Chromatography (HPLC) as confirmatory method. Mycobiota included Aspergillus flavus and Fusarium spp. AFs were detected in 63.3% of samples using ELISA, but confirmation by HPLC revealed that all samples were under the detection limit. Regarding to FBs, positive samples were detected using both methods, with 19 positive samples (60% of total) by ELISA and 14 positive samples (46.6% of total) by HPLC and levels ranging from 0.148 to 2.587 mg/kg. Correlation was observed between both methods (r = 0.516, p = 0.004) for FBs results. No sample exceeded the European maximum levels for any of the mycotoxins. Water activity of samples ranged from 0.345 to 0.655, suggesting that mycotoxin occurrence is probably related to raw material contamination. es_ES
dc.description.abstract Se llevó a cabo un estudio de contaminación por hongos y presencia de aflatoxinas (AF) y fumonisinas (FB) en 30 muestras de pienso de 10 granjas de tilapia durante tres temporadas en el estado de Nayarit, en el noroeste de México, Performance Liquid Chromatography (HPLC) como método de confirmación. Mycobiota incluyó Aspergillus flavus y Fusarium spp. AFs se detectaron en el 63,3% de las muestras utilizando ELISA, pero la confirmación por HPLC reveló que todas las muestras estaban bajo el límite de detección. En cuanto a FBs, se detectaron muestras positivas utilizando ambos métodos, con 19 muestras positivas (60% del total) por ELISA y 14 muestras positivas (46,6% del total) por HPLC y niveles de 0,148 a 2,587 mg / kg. Se observó correlación entre ambos métodos (r = 0,516, p = 0,004) para los resultados de FBs. Ninguna muestra superó los niveles máximos europeos para ninguna de las micotoxinas. La actividad de agua de las muestras varió de 0,345 a 0,655, lo que sugiere que la presencia de micotoxinas probablemente esté relacionada con la contaminación de la materia prima. es_ES
dc.language.iso eng es_ES
dc.publisher Food and Agricultural Immunology es_ES
dc.relation.uri Público en general es_ES
dc.rights info:eu-repo/semantics/restrictedAccess es_ES
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0 es_ES
dc.source http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/09540105.2012.684202 es_ES
dc.subject feed es_ES
dc.subject tilapia es_ES
dc.subject mycobiota es_ES
dc.subject ELISA es_ES
dc.subject aflatoxins es_ES
dc.subject fumonisins es_ES
dc.subject.classification BIOLOGÍA Y QUÍMICA [2] es_ES
dc.title DETERMINACION OF AFLATOXIN AND FUMONISIN LEVELS THROUGH ELISA AND HPLC, ON TILAPIA FEED IN NAYARIT, MEXICO es_ES
dc.type info:eu-repo/semantics/article es_ES


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