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dc.contributor.author | Martinez-Cardenas, Leonardo | |
dc.contributor.author | Sumaya-Martinez, Maria T. | |
dc.contributor.author | Valdez-Hernandez, Edna F. | |
dc.contributor.author | Gonzalez-Diaz, Alfonso A. | |
dc.contributor.author | Soria-Barreto, Miriam | |
dc.contributor.author | Castañeda-Chavez, Maria R. | |
dc.contributor.author | Ruiz-Velazco, Javier M. | |
dc.contributor.author | Peña-Messina, Emilio | |
dc.date.accessioned | 2017-04-28T17:14:28Z | |
dc.date.available | 2017-04-28T17:14:28Z | |
dc.date.issued | 2013 | |
dc.identifier.issn | 1749-7345 | es_ES |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/123456789/785 | |
dc.description | In Mexico, natural populations of the opossum pipefish, Microphys brachyurus, are under pressure by anthropogenic alteration of their habitat and unregulated fishing as this species is traded as an aquarium fish, where its survival is low due to inadequate culture practices. The development of culturing techniques has been a successful strategy to protect many exploited species through providing an alternative source to wild exploitation. The aim of this study was to examine the effect on growth, condition, and survival of pipefish cultured for 6 wk at temperatures of 26, 28, and 30 C. Pipefish were fed enriched Artemia nauplii maintaining a ration rate of 14% body weight per day (dry weight Artemia : wet weight fish). The pipefish cultured at 26 and 28 C were longer, heavier, grew faster, and presented better condition than those at 30 C. The survival of pipefish cultured at 26 C was greater (83%) than at 30 C (30%) but not different than at 28 C (50%). This study is the first to report the acceptance of Artemia nauplii by juveniles of the species and that a temperature of 30 C is not suitable for juvenile M . brachyurus culture. | es_ES |
dc.description.abstract | En México, las poblaciones naturales de la gaviota, Microphys brachyurus, están bajo presión por alteración antropogénica de su hábitat y pesca no reglamentada, ya que esta especie se comercializa como un pez de acuario, donde su supervivencia es baja debido a las prácticas de cultivo inadecuadas. El desarrollo de técnicas de cultivo ha sido una estrategia exitosa para proteger a muchas especies explotadas, proporcionando una fuente alternativa a la explotación silvestre. El objetivo de este estudio fue examinar el efecto sobre el crecimiento, la condición y la supervivencia de los tubérculos cultivados durante 6 semanas a temperaturas de 26, 28 y 30 C. Pipefish fueron alimentados con náuplios enriquecidos de Artemia manteniendo una tasa de ración de 14% del peso corporal por Día (peso seco Artemia: pescado húmedo). Los peces tuberos cultivados a 26 y 28 C fueron más largos, más pesados, crecieron más rápido y presentaron mejores condiciones que los de 30 C. La supervivencia de tubérculos cultivados a 26 C fue mayor (83%) que a 30 C (30%) pero no Diferente que a 28ºC (50%). Este estudio es el primero en reportar la aceptación de náuplios de Artemia por juveniles de la especie y que una temperatura de 30 C no es adecuada para M juveniles. Brachyurus cultura. | es_ES |
dc.language.iso | eng | es_ES |
dc.publisher | Journal of the World Aquaculture Society | es_ES |
dc.relation.uri | Público en general | es_ES |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | es_ES |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0 | es_ES |
dc.source | http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jwas.12063/pdf | es_ES |
dc.subject | Temperature | es_ES |
dc.subject | Growth | es_ES |
dc.subject | Survival | es_ES |
dc.subject | Opossum Pipefish | es_ES |
dc.subject | Microphis brachyurus | es_ES |
dc.subject | Temperatura | es_ES |
dc.subject | Crecimiento | es_ES |
dc.subject | Supervivencia | es_ES |
dc.subject | Pez espada | es_ES |
dc.subject.classification | CIENCIAS AGROPECUARIAS Y BIOTECNOLOGÍA [6] | es_ES |
dc.title | Effect of Temperature on Growth and Survival in Juvenile Opossum Pipefish, Microphis brachyurus: First Observations on the Species in Culture Conditions | es_ES |
dc.type | info:eu-repo/semantics/article | es_ES |