Repositorio Institucional Aramara

BETALAIN, ACID ASCORBIC, PHENOLIC CONTENTS AND ANTIOXIDANT PROPERTIES OF PURPLE, RED, YELLOW AND WHITE CACTUS PEARS

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dc.contributor.author SUMAYA MARTINEZ, MARIA TERESA
dc.contributor.author CARIÑO CORTES, RAQUEL
dc.contributor.author MADRIGAL SANTILLAN, EDUARDO
dc.contributor.author GARCIA PAREDES, JUAN DIEGO
dc.contributor.author CRUZ CANSINO, NELLY DEL SOCORRO
dc.contributor.author MARTINEZ CARDENAS, LEONARDO
dc.contributor.author VALADEZ VEGA, CARMEN
dc.contributor.author CRUZ JAIME, SANDRA
dc.contributor.author ALANIS GARCIA, ERNESTO
dc.date.accessioned 2017-04-04T18:02:45Z
dc.date.available 2017-04-04T18:02:45Z
dc.date.issued 2011-10
dc.identifier 10.3390/ijms12106452 es_ES
dc.identifier.issn 1422-0067 es_ES
dc.identifier.uri http://dspace.uan.mx:8080/jspui/handle/123456789/607
dc.description Commercialization of cactus pears based on their antioxidant properties can generate competitive advantages, and these can turn into business opportunities and the development of new products and a high-value ingredient for the food industry. This work evaluated the antioxidant activities (1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl radical-scavenging, protection against oxidation of a β-carotene-linoleic acid emulsion, and iron (II) chelation), the content of total phenolic compounds, ascorbic acid, betacyanin, betaxanthin and the stability of betacyanin pigments in presence of Cu (II)-dependent hydroxyl radicals (OH•), in 18 cultivars of purple, red, yellow and white cactus pear from six Mexican states. Our results indicated that the antiradical activities from yellow and white cactus pear cultivars were not significantly different (p < 0.05) and were lower than the average antiradical activities in red and purple cultivars. The red cactus pear from the state of Zacatecas showed the highest antioxidant activity. The free radical scavenging activity for red cactus pears was significantly correla ed (p < 0.05) to the concentration of total phenolic compounds (R2 = 0.90) and ascorbic acid (R2 = 0.86). All 18 cultivars of cactus pearsstudied showed significant chelating activity of ferrous ions. The red and purple cactuspears showed a great stability when exposed to OH•. es_ES
dc.description.abstract La comercialización de peras de cactus en base a sus propiedades antioxidantes puede generan ventajas competitivas, y éstas pueden convertirse en oportunidades de negocio y el desarrollo de nuevos productos y un ingrediente de alto valor para la industria alimentaria. En este trabajo se evaluaron las actividades antioxidantes (eliminación de radicales 1,1-difenil-2-picrilhidrazilo, protección contra la oxidación de una emulsión de β-caroteno-ácido linoleico y quelación de hierro (II)), el contenido de compuestos fenólicos totales, ácido ascórbico , Betacianina, betaxantina y la estabilidad de los pigmentos de betacianina en presencia de radicales hidroxilo dependientes de Cu (II), en 18 cultivares de cactus púrpura, rojo, amarillo y blanco de seis estados mexicanos. Nuestros resultados indicaron que las actividades antirradicales de los cultivares de cactáceas de color amarillo y blanco no fueron significativamente diferentes (p <0,05) y fueron menores que las actividades antiradicales promedio en los cultivares de color rojo y púrpura. La cactácea roja del estado de Zacatecas mostró la mayor actividad antioxidante. La actividad de barrido de radicales libres para peras de cactus rojos se correlacionó significativamente (p <0,05) con la concentración de compuestos fenólicos totales (R2 = 0,90) y ácido ascórbico (R2 = 0,86). Los 18 cultivares de cactus estudiados mostraron una importante actividad quelante de los iones ferrosos. Los cactuspears rojo y púrpura mostraron una gran estabilidad cuando se expusieron a OH•. es_ES
dc.language.iso eng es_ES
dc.publisher International Journal of Molecular Sciences es_ES
dc.relation.uri Público en general es_ES
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess es_ES
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0 es_ES
dc.source http://www.mdpi.com/1422-0067/12/10/6452 es_ES
dc.subject antioxidant activity es_ES
dc.subject cactus pears es_ES
dc.subject betalain es_ES
dc.subject phenolic compounds es_ES
dc.subject ascorbic acid es_ES
dc.subject.classification CIENCIAS AGROPECUARIAS Y BIOTECNOLOGÍA [6] es_ES
dc.title BETALAIN, ACID ASCORBIC, PHENOLIC CONTENTS AND ANTIOXIDANT PROPERTIES OF PURPLE, RED, YELLOW AND WHITE CACTUS PEARS es_ES
dc.type info:eu-repo/semantics/article es_ES


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