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dc.contributor.author | ISIORDIA PEREZ, ELIFONSO | |
dc.contributor.author | GOMEZ NOGUERA, SAMUEL | |
dc.contributor.author | PUELLO CRUZ, ANA C. | |
dc.date.accessioned | 2017-03-07T18:58:57Z | |
dc.date.available | 2017-03-07T18:58:57Z | |
dc.date.issued | 2006-07-07 | |
dc.identifier.uri | http://dspace.uan.mx:8080/jspui/handle/123456789/58 | |
dc.description | The present work was made July 2001 in order to evaluate the effect of different diets from seaweed on the survival and growth (development) of Apocyclops aff. Panamensis. The experiment lasted 15 days and academic Unit Mazatlán Sinaloa was made in the facilities of the Institute of Sciences of the Sea and Limnology (UNAM). The system consisted of a fiber glass aquarium (50x30x40) to which added 10 liters of fresh water filtered 5µ was placed a thermostat to present/display controlled conditions of temperature (28ºC), also constant stayed fotoperiodo (8 hours light). In the interior of the aquarium 1 was placed gradilla with 35 test tubes with 6 mililiter of salt water to 32 % filtered with ultraviolet light. The copepods were collected in the mouth of the matting the Yugo Mazatlán, Sinaloa, transported and acclimated during 15 minutes. Seedtime consisted of placing 20 nauplios in stage II in each test tube. The treatments that were applied as food were: Chaetoceros sp. + Nannocloropsis sp. (50%:50%) (T1), Isochrysis sp. + Nannocloropsis sp. (50%:50%) (T2), Chaetoceros sp. + Isochrysis sp. (50%:50%) (T3), Chaetoceros sp. (100%) (T4), Isochrysis sp. (100%) (T5), Nannocloropsis sp. (100%) (T6), Chaetoceros sp. + Isochrysis sp. + Nannocloropsis sp. (1:1:1) (T7) each one with 5 repetitions. The density of seaweed to provide for the present experiment was of 50.000 cells / milliliter. When finalizing the single study the copépodos that obtained a survival of 15% until copepod 5 were fed with Nanocloropsis sp. (100%) and the greater length (0,83 mm) appeared in copépodos fed with Chaetoceros sp. (100%), According to the results one concludes that to obtain greater growth and survival in the culture of copepods Apocyclops aff. Panamensis is recommended to use these treatments like food. | es_ES |
dc.description.abstract | El presente trabajo fue realizado Julio 2001 con el propósito de evaluar el efecto de diferentes dietas de microalgas sobre la supervivencia y crecimiento (desarrollo) de Apocyclops aff. Panamensis. El experimento duró 15 días y se realizó en las instalaciones del Instituto de Ciencias del Mar y Limnología (UNAM) Unidad académica Mazatlán Sinaloa. El sistema consistió en un acuario de fibra de vidrio (50x30x40) al cual se agregó 4 litros de agua dulce filtrada 5µ se colocó un termostato para presentar condiciones controladas de temperatura (28ºC), así mismo se mantuvo constante el fotoperiodo (8 horas luz). En el interior del acuario se colocó 1 gradilla con 35 tubos de ensayo con 6 ml de agua salada a 32 ‰ filtrada con luz ultravioleta. Los copépodos fueron colectados en la boca del estero el Yugo Mazatlán, Sinaloa, transportados y aclimatados durante 15 minutos. La siembra consistió en colocar 20 nauplios en estadio II en cada tubo de ensayo. Los tratamientos que se aplicaron como alimento fueron: Chaetoceros sp. + Nannocloropsis sp. (50%:50%) (T1), Isochrysis sp. + Nannocloropsis sp. (50%:50%) (T2), Chaetoceros sp. + Isochrysis sp. (50%:50%) (T3), Chaetoceros sp. (100%) (T4), Isochrysis sp. (100%) (T5), Nannocloropsis sp. (100%) (T6), Chaetoceros sp. + Isochrysis sp. + Nannocloropsis sp. (1:1:1) (T7) cada uno con 5 repeticiones. La densidad de microalgas a suministrar para el presente experimento fue de 50,000 células / mililitro. Al finalizar el estudio solo los copépodos que lograron una supervivencia del 15% hasta copepodito 5 fueron los alimentados con Nanocloropsis sp. (100%) y la mayor longitud (0.83 mm) se presentó en copépodos alimentados con Chaetoceros sp. (100%), De acuerdo a los resultados se concluye que para lograr mayor crecimiento y supervivencia en el cultivo de copépodos Apocyclops aff. Panamensis se recomienda usar estos tratamientos como alimento. | es_ES |
dc.language.iso | spa | es_ES |
dc.publisher | Revista Electrónica de Veterinaria REDVET | es_ES |
dc.relation.uri | Público en general | es_ES |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | es_ES |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0 | es_ES |
dc.source | http://www.redalyc.org/articulo.oa?id=63612753012 | es_ES |
dc.subject | Copépodos | es_ES |
dc.subject | Microalgas | es_ES |
dc.subject | Sobrevivencia | es_ES |
dc.subject | Crecimiento | es_ES |
dc.subject | Copepods | es_ES |
dc.subject | Seaweed | es_ES |
dc.subject | survival | es_ES |
dc.subject | Growth | es_ES |
dc.subject.classification | BIOLOGÍA Y QUÍMICA [2] | es_ES |
dc.title | EFECTO DE DIFERENTES DIETAS DE MICROALGAS SOBRE LA SUPERVIVENCIA Y CRECIMIENTO DE APOCYCLOPS AFF. PANAMENSIS (MARSH, 1913) (COPEPODO: CYCLOPOIDA) CULTIVADO BAJO CONDICIONES CONTROLADAS DE LABORATORIO | es_ES |
dc.type | info:eu-repo/semantics/article | es_ES |