Repositorio Institucional Aramara

A stochastic approach for analysis of the influence of white spot disease, zootechnical parameters, water quality, and management factors on the variability of production of shrimp Litopenaeus vannamei cultivated under intensive commercial conditions

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dc.contributor.author Hernandez-Llamas, Alfredo
dc.contributor.author Ruiz-Velazco, Javier M.J.
dc.contributor.author Gomez-Munoz, Victor M.
dc.date.accessioned 2017-04-03T16:40:30Z
dc.date.available 2017-04-03T16:40:30Z
dc.date.issued 2011-07
dc.identifier 10.1016/j.aquaeng.2011.07.002 es_ES
dc.identifier.issn 0144-8609 es_ES
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/123456789/570
dc.description We investigated the variability of shrimp Litopenaeus vannamei production by incorporating stochastic elements into deterministic stock models and determined the contribution that white spot disease, zootechnical parameters, water quality, and alternative management strategies have on variability. The model was calibrated for intensive shrimp cultivation in the State of Nayarit, Mexico. Mean annual production increased as a consequence of improved management from 8000 kg ha−1 to 22,000 kg ha−1 when cultivation was not affected by the disease and from 3200 kg ha−1 to 10,400 kg ha−1 when the disease affected production. When simultaneously considering both cases, mean annual production increased from 6300 kg ha−1 to 16,800 kg ha−1.White spot disease was a major factor determining variability of production. Shrimp production was particularly sensitive to levels of dissolved oxygen when management was inadequate, while final weight and mortality rate of shrimp were more sensitive when management improved. Water temperature and salinity had intermediate importance, and mortality caused by the disease and the time when mortality occurred had intermediate or low relevance. Improving management increased shrimp production and diminished variability. The duration of cultivation and stocking density were the most important management variables controlling variability of production when cultivation was affected by the white spot disease. When the disease was not present, pond size and duration of cultivation were the main factors affecting production. Starting time of aeration had relatively lower importance in determining variability, while the stochastic values of dissolved oxygen, in contrast, became most important. These results call for studies on improving aeration management to reduce variability of dissolved oxygen in ponds. es_ES
dc.description.abstract Se investigó la variabilidad de la producción de camarón Litopenaeus vannamei mediante la incorporación de Elementos deterministas en los modelos de stock y determinó la contribución que la enfermedad de la mancha blanca, Los parámetros zootécnicos, la calidad del agua y las estrategias alternativas de manejo tienen sobre la variabilidad. los Fue calibrado para el cultivo intensivo de camarón en el Estado de Nayarit, México. Producción media anual Aumentó como consecuencia del mejoramiento de la gestión de 8.000 kg ha-1 a 22.000 kg ha-1 cuando El cultivo no fue afectado por la enfermedad y de 3200 kg ha-1 a 10.400 kg ha-1 cuando la enfermedad Producción afectada. Al considerar simultáneamente ambos casos, la producción media anual aumentó De 6300 kg ha-1 a 16.800 kg ha-1.La enfermedad por manchas blancas fue un factor importante que determinó la variabilidad de la producción. La producción de camarón fue particularmente sensible a los niveles de oxígeno disuelto cuando Fue insuficiente, mientras que el peso final y la tasa de mortalidad del camarón fueron más sensibles cuando el manejo mejorado. La temperatura y la salinidad del agua tuvieron una importancia intermedia y la Por la enfermedad y el momento en que la mortalidad tuvo una relevancia intermedia o baja. Mejorando La gestión aumentó la producción de camarón y disminuyó la variabilidad. La duración del cultivo y La densidad de población fueron las variables de manejo más importantes que controlaron la variabilidad de la producción Cuando el cultivo fue afectado por la enfermedad de la mancha blanca. Cuando la enfermedad no estaba presente, el tamaño del estanque Y la duración del cultivo fueron los principales factores que afectaron la producción. El tiempo de inicio de la aireación Relativamente menor importancia en la determinación de la variabilidad, mientras que los valores estocásticos de oxígeno disuelto, En contraste, se hizo más importante. Estos resultados requieren estudios sobre la mejora de la gestión de la Reducir la variabilidad del oxígeno disuelto en estanques. es_ES
dc.language.iso eng es_ES
dc.publisher Aquacultural Engineering es_ES
dc.relation.uri Público en general es_ES
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess es_ES
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0 es_ES
dc.source Hernández-Llamas, A., Ruiz-Velazco, J. M., & Gomez-Muñoz, V. M. (2011). A stochastic approach for analysis of the influence of white spot disease, zootechnical parameters, water quality, and management factors on the variability of production of shrimp Litopenaeus vannamei cultivated under intensive commercial conditions. Aquacultural engineering, 45(2), 66-73. http://www.sciencedirect.com/science/journal/01448609/45/2 es_ES
dc.subject White spot disease es_ES
dc.subject Litopenaeus vannamei es_ES
dc.subject Stochastic modeling es_ES
dc.subject.classification CIENCIAS AGROPECUARIAS Y BIOTECNOLOGÍA [6] es_ES
dc.title A stochastic approach for analysis of the influence of white spot disease, zootechnical parameters, water quality, and management factors on the variability of production of shrimp Litopenaeus vannamei cultivated under intensive commercial conditions es_ES
dc.type info:eu-repo/semantics/article es_ES


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