Repositorio Institucional Aramara

QUALITY AND SHELF LIFE OF THE GONAD OF LION’S PAW SCALLOP TRANSPORTED AND STORED WHOLE IN REFRIGERATION

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dc.contributor.author MONTOYA CAMACHO, NATHALY
dc.contributor.author OCAÑO HIGUERA, VICTOR MANUEL
dc.contributor.author MARQUEZ RIOS, ENRIQUE
dc.contributor.author SUMAYA MARTINEZ, MARIA TERESA
dc.contributor.author SANCHEZ HERRERA, LETICIA MONICA
dc.contributor.author CASTILLO YAÑEZ, FRANCISCO JAVIER
dc.contributor.author BALOIS MORALES, ROSENDO
dc.contributor.author NAVARRO GARCIA, GERARDO
dc.contributor.author MAEDA MARTINEZ, ALFONSO NIVARDO
dc.contributor.author JIMENEZ RUIZ, EDGAR IVAN
dc.date.accessioned 2017-03-29T19:25:47Z
dc.date.available 2017-03-29T19:25:47Z
dc.date.issued 2015
dc.identifier http://dx.doi.org/10.1590/0103-8478cr20149070 es_ES
dc.identifier.issn 0103-8478 es_ES
dc.identifier.uri http://dspace.uan.mx:8080/jspui/handle/123456789/487
dc.description The effect of refrigerated 48h transport and 4 days storage on the quality and shelf life of the whole lion’s paw scallop Nodipecten subnodosus gonad was evaluated. Proximal composition, adenosine 5´triphosphate (ATP) and related products, K-value, total volatile bases (TVB-N), trimethylamine (TMA-N), pH, fatty acid profile and microbiological analyses were quantified. Gonad holds a significant composition of essential fatty acids while levels of gonadal ATP were initially low; moreover, K-value of the gonad remained constant. With respect to TVB-N and TMA-N, only the former exceeded allowed limits. The pH level showed no significant variation during storage and, despite the high level of TVB-N, according to the TMA-N as well as microbiological analyses it was demonstrated innocuity after 4 days under the transportation and storage conditions utilized. es_ES
dc.description.abstract Se evaluó el efecto del transporte refrigerado de 48 horas y el almacenamiento de 4 días sobre la calidad y la vida útil de la vieira de la pata de león. Se cuantificaron la composición proximal, adenosina 5'trifosfato (ATP) y productos relacionados, valor K, bases volátiles totales (TVB-N), trimetilamina (TMA-N), pH, perfil de ácidos grasos y análisis microbiológicos. La gónada tiene una composición significativa de ácidos grasos esenciales mientras que los niveles de ATP gonadal fueron inicialmente bajos; Además, el valor K de la gónada permaneció constante. Con respecto a TVB-N y TMA-N, sólo los primeros superaron los límites permitidos. El nivel de pH no mostró variación significativa durante el almacenamiento y, a pesar del alto nivel de TVB-N, según el TMA-N, así como los análisis microbiológicos se demostró inocuidad después de 4 días bajo las condiciones de transporte y almacenamiento utilizadas. es_ES
dc.language.iso eng es_ES
dc.publisher Ciência Rural es_ES
dc.relation.uri Público en general es_ES
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess es_ES
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0 es_ES
dc.source http://www.scielo.br/pdf/cr/v45n5/0103-8478-cr-45-05-00920.pdf es_ES
dc.subject Lion’s paw scallop es_ES
dc.subject Nodipecten subnodosus es_ES
dc.subject Quality es_ES
dc.subject Shelf life es_ES
dc.subject Gonad es_ES
dc.subject Vieira de pata de león es_ES
dc.subject Calidad es_ES
dc.subject Duracion es_ES
dc.subject Gónada es_ES
dc.subject.classification CIENCIAS AGROPECUARIAS Y BIOTECNOLOGÍA [6] es_ES
dc.title QUALITY AND SHELF LIFE OF THE GONAD OF LION’S PAW SCALLOP TRANSPORTED AND STORED WHOLE IN REFRIGERATION es_ES
dc.type info:eu-repo/semantics/article es_ES


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