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dc.contributor.author | MONTOYA CAMACHO, NATHALY | |
dc.contributor.author | OCAÑO HIGUERA, VICTOR MANUEL | |
dc.contributor.author | MARQUEZ RIOS, ENRIQUE | |
dc.contributor.author | SUMAYA MARTINEZ, MARIA TERESA | |
dc.contributor.author | SANCHEZ HERRERA, LETICIA MONICA | |
dc.contributor.author | CASTILLO YAÑEZ, FRANCISCO JAVIER | |
dc.contributor.author | BALOIS MORALES, ROSENDO | |
dc.contributor.author | NAVARRO GARCIA, GERARDO | |
dc.contributor.author | MAEDA MARTINEZ, ALFONSO NIVARDO | |
dc.contributor.author | JIMENEZ RUIZ, EDGAR IVAN | |
dc.date.accessioned | 2017-03-29T19:25:47Z | |
dc.date.available | 2017-03-29T19:25:47Z | |
dc.date.issued | 2015 | |
dc.identifier | http://dx.doi.org/10.1590/0103-8478cr20149070 | es_ES |
dc.identifier.issn | 0103-8478 | es_ES |
dc.identifier.uri | http://dspace.uan.mx:8080/jspui/handle/123456789/487 | |
dc.description | The effect of refrigerated 48h transport and 4 days storage on the quality and shelf life of the whole lion’s paw scallop Nodipecten subnodosus gonad was evaluated. Proximal composition, adenosine 5´triphosphate (ATP) and related products, K-value, total volatile bases (TVB-N), trimethylamine (TMA-N), pH, fatty acid profile and microbiological analyses were quantified. Gonad holds a significant composition of essential fatty acids while levels of gonadal ATP were initially low; moreover, K-value of the gonad remained constant. With respect to TVB-N and TMA-N, only the former exceeded allowed limits. The pH level showed no significant variation during storage and, despite the high level of TVB-N, according to the TMA-N as well as microbiological analyses it was demonstrated innocuity after 4 days under the transportation and storage conditions utilized. | es_ES |
dc.description.abstract | Se evaluó el efecto del transporte refrigerado de 48 horas y el almacenamiento de 4 días sobre la calidad y la vida útil de la vieira de la pata de león. Se cuantificaron la composición proximal, adenosina 5'trifosfato (ATP) y productos relacionados, valor K, bases volátiles totales (TVB-N), trimetilamina (TMA-N), pH, perfil de ácidos grasos y análisis microbiológicos. La gónada tiene una composición significativa de ácidos grasos esenciales mientras que los niveles de ATP gonadal fueron inicialmente bajos; Además, el valor K de la gónada permaneció constante. Con respecto a TVB-N y TMA-N, sólo los primeros superaron los límites permitidos. El nivel de pH no mostró variación significativa durante el almacenamiento y, a pesar del alto nivel de TVB-N, según el TMA-N, así como los análisis microbiológicos se demostró inocuidad después de 4 días bajo las condiciones de transporte y almacenamiento utilizadas. | es_ES |
dc.language.iso | eng | es_ES |
dc.publisher | Ciência Rural | es_ES |
dc.relation.uri | Público en general | es_ES |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | es_ES |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0 | es_ES |
dc.source | http://www.scielo.br/pdf/cr/v45n5/0103-8478-cr-45-05-00920.pdf | es_ES |
dc.subject | Lion’s paw scallop | es_ES |
dc.subject | Nodipecten subnodosus | es_ES |
dc.subject | Quality | es_ES |
dc.subject | Shelf life | es_ES |
dc.subject | Gonad | es_ES |
dc.subject | Vieira de pata de león | es_ES |
dc.subject | Calidad | es_ES |
dc.subject | Duracion | es_ES |
dc.subject | Gónada | es_ES |
dc.subject.classification | CIENCIAS AGROPECUARIAS Y BIOTECNOLOGÍA [6] | es_ES |
dc.title | QUALITY AND SHELF LIFE OF THE GONAD OF LION’S PAW SCALLOP TRANSPORTED AND STORED WHOLE IN REFRIGERATION | es_ES |
dc.type | info:eu-repo/semantics/article | es_ES |