Repositorio Institucional Aramara

Effect of soaking in noni (Morinda cirofilia) juice on the microbiological and color behavior of Haden minimally processed mango

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dc.contributor.author Ulloa, Jose Armando
dc.contributor.author Gonzalez Tapia, Noemi T.
dc.contributor.author Rosas Ulloa, Petra
dc.contributor.author Ramirez-Ramirez, Jose Carmen
dc.contributor.author Ulloa Rangel, Blanca E.
dc.date.accessioned 2017-03-29T17:52:41Z
dc.date.available 2017-03-29T17:52:41Z
dc.date.issued 2015-05
dc.identifier 10.1007/s13197-014-1371-1 es_ES
dc.identifier.issn 0975-8402 es_ES
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/123456789/465
dc.description The purpose of this study was to evaluate the effect of soaking in noni juice on the microbiological and color behavior of minimally processed mango. Two batches of Haden mango cubes were treated by immersion in noni juice for 2.5 or 5.0 min. Each batch was packed in polypropylene boxes and stored at 6 °C for up to 15 days; in addition, a control group of mango cubes was prepared by immersion in sterile water for the same duration. According to the results, the soaking of mango cubes in noni juice had an antimicrobial effect on mesophilic aerobic bacteria, molds and yeasts during storage at 6 °C for 15 days, without significantly (P < 0.05) affecting the CIE L*, a*, b*, chroma and hue angle values, in comparison with the control after 12 days of storage. The noni juice soaking treatment was demonstrated to be a potentially valuable technology for decontamination of fresh-cut fruit surfaces. es_ES
dc.description.abstract El propósito de este estudio fue evaluar el efecto del remojo en jugo de noni sobre el comportamiento microbiológico y de color del mango minimamente procesado. Dos lotes de cubos de mango Haden fueron tratados por inmersión en jugo de noni durante 2,5 ó 5,0 min. Cada lote se envasó en cajas de polipropileno y se almacenó a 6 ° C durante un máximo de 15 días; Además, se preparó un grupo de control de cubos de mango por inmersión en agua estéril durante la misma duración. De acuerdo con los resultados, el remojo de cubos de mango en jugo de noni tuvo un efecto antimicrobiano sobre las bacterias aerobias mesofílicas, los mohos y las levaduras durante el almacenamiento a 6 ° C durante 15 días, sin afectar significativamente (P <0,05) al CIE L *, a * , B *, croma y valores de ángulo de matiz, en comparación con el control después de 12 días de almacenamiento. Se demostró que el tratamiento de remojo de zumo de noni era una tecnología potencialmente valiosa para la descontaminación de superficies de fruta recién cortadas. es_ES
dc.language.iso eng es_ES
dc.publisher Journal of Food Science and Technology es_ES
dc.relation.uri Público en general es_ES
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess es_ES
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0 es_ES
dc.source http://download.springer.com/static/pdf/288/art%253A10.1007%252Fs13197-014-1371-1.pdf?originUrl=http%3A%2F%2Flink.springer.com%2Farticle%2F10.1007%2Fs13197-014-1371-1&token2=exp=1490810564~acl=%2Fstatic%2Fpdf%2F288%2Fart%25253A10.1007%25252Fs13197-014-1371-1.pdf%3ForiginUrl%3Dhttp%253A%252F%252Flink.springer.com%252Farticle%252F10.1007%252Fs13197-014-1371-1*~hmac=30b45560242447f5cfcc5c445b9f8592111962ec70a32c2500c13698463bd1d1 es_ES
dc.subject Noni juice es_ES
dc.subject Antimicrobial activity es_ES
dc.subject Fresh-cut fruit es_ES
dc.subject Haden mango es_ES
dc.subject Color es_ES
dc.subject Morinda citrifolia es_ES
dc.subject Jugo de Noni es_ES
dc.subject Actividad antimicrobiana es_ES
dc.subject Fruta fresca es_ES
dc.subject.classification OTRAS ESPECIALIDADES AGRARIAS [3199] es_ES
dc.title Effect of soaking in noni (Morinda cirofilia) juice on the microbiological and color behavior of Haden minimally processed mango es_ES
dc.type info:eu-repo/semantics/article es_ES


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