Repositorio Institucional Aramara

SLAUGHTERING PROCESS, CARCASS YIELD AND CUTTING PROCESS IN CALIFORNIA AND CHINCHILLA RABBIT BREEDS

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dc.contributor.author RAMIREZ, R. M.
dc.contributor.author MOTA ROJAS, DANIEL
dc.contributor.author REYES, ADL.
dc.contributor.author BECERRIL HERRERA, MARCELINO
dc.contributor.author FLORES PINTADO, S.
dc.contributor.author ALONSO SPILSBURY, MARIA DE LOURDES
dc.contributor.author RAMIREZ NECOECHEA, RAMIRO
dc.contributor.author LEMUS FLORES, CLEMENTE
dc.date.accessioned 2017-03-07T16:56:33Z
dc.date.available 2017-03-07T16:56:33Z
dc.date.issued 2006
dc.identifier.uri http://dspace.uan.mx:8080/jspui/handle/123456789/43
dc.description The objective of the present study was to evaluate the effects of sex and breed, on the slaughtering performance, carcass yield and cutting process in rabbits. Eighteen female and male rabbits of the Chinchilla and California breeds were used, animals were sacrificed according to the Official Mexican Norm. No significant differences between breeds and gender for all the variables were observed, except for ham roundness; California does showed the highest value, being significantly different from the males for both breeds. At 70 days, California rabbits showed a greater body development compared with the Chinchilla breed. Also, no significant differences were found between breeds for the primary cuts; although there was a numeric difference between Chinchilla and California rabbits regarding loin cut (291 vs. 273 g, respectively). The carcass yield obtained in this study was 58.51%, the greatest yield was observed in California does. Positive correlations were found between average daily gain and live weight (r= .89); skin weight and hot carcass weight (r=0.90), and live weight with both, skin weight (r= 90) and hot carcass weight (r=0.91). es_ES
dc.description.abstract El objetivo del presente estudio fue evaluar los efectos del sexo y la raza, el rendimiento de sacrificio, el rendimiento de la canal y el proceso de corte en conejos. Se utilizaron dieciocho conejos machos y hembras de las razas Chinchilla y California, los animales fueron sacrificados de acuerdo con la Norma Oficial Mexicana. No se observaron diferencias significativas entre razas y sexo para todas las variables, excepto para la redondez de jamón; California muestra el mayor valor, siendo significativamente diferente de los machos para ambas razas. A los 70 días, los conejos de California mostraron un mayor desarrollo corporal en comparación con la raza Chinchilla. Además, no se encontraron diferencias significativas entre las razas de los cortes primarios; Aunque hubo una diferencia numérica entre los conejos Chinchilla y California en relación con el corte del lomo (291 vs 273 g, respectivamente). El rendimiento de carcasa obtenido en este estudio fue 58,51%, el mayor rendimiento se observó en California. Se encontraron correlaciones positivas entre la ganancia diaria promedio y el peso vivo (r = 0,89); El peso de la piel y el peso de la canal caliente (r = 0.90), y el peso vivo con ambos, el peso de la piel (r = 90) y el peso de la canal caliente (r = 0.91). es_ES
dc.language.iso eng es_ES
dc.publisher Journal of Food Technology es_ES
dc.relation.uri Público en general es_ES
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess es_ES
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0 es_ES
dc.source http://medwelljournals.com/abstract/?doi=jftech.2006.86.89 es_ES
dc.subject Rabbit es_ES
dc.subject carcass yield es_ES
dc.subject carcass dressing es_ES
dc.subject slaughter performance es_ES
dc.subject.classification BIOLOGÍA Y QUÍMICA [2] es_ES
dc.title SLAUGHTERING PROCESS, CARCASS YIELD AND CUTTING PROCESS IN CALIFORNIA AND CHINCHILLA RABBIT BREEDS es_ES
dc.type info:eu-repo/semantics/article es_ES


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