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dc.contributor.author | Ponce-Palafox, Jesus Trinidad | |
dc.contributor.author | Ruiz-Luna, Arturo | |
dc.contributor.author | Castillo-Vargasmachuca, Sergio | |
dc.contributor.author | Garcia-Ulloa, Manuel | |
dc.contributor.author | Arredondo-Figueroa, Jose Luis | |
dc.date.accessioned | 2017-03-27T19:30:13Z | |
dc.date.available | 2017-03-27T19:30:13Z | |
dc.date.issued | 2011-04 | |
dc.identifier | http://dx.doi.org/10.1016/j.ocecoaman.2011.03.008 | es_ES |
dc.identifier.issn | 0964-5691 | es_ES |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/123456789/421 | |
dc.description | In Mexico shrimp pond aquaculture is the main activity and contributes with 45.9% of the total fisheries volume and 74.3% of gross profit generated by the national products, being Sonora, Sinaloa and Nayarit in the east coast of the Gulf of California the states generating around 70% of region gross profit. The main species cultivated is the white shrimp Litopenaeus vannamei, and for this reason academic and government sector devoted much attention in this species, however, still researching on economic feasibility is scarce and needed. In this paper, the technical, economics, production and environment parameters of 80 semi-intensive commercial in these states are analyzed and discussed. The results showed the main external constraints affecting short and long run farm performance. The overall observations pointed out that there is an increase on yield and income when shrimp farms invest in higher quality inputs such as equipment and technology for more efficiency in using water, use of certified post-larvae and better design of farm facility. Nevertheless, further research is needed to adjust shrimp production strategies to specific farm requirement by investing in premium quality inputs. Furthermore, the most serious threat from shrimp aquaculture is the potential effect on water quality and the infrastructure associated, that having more serious effects on the environment, particularly in the coastal wetlands. The economic and the environment care must be driven to lead a more sustainable scenario. | es_ES |
dc.description.abstract | En México la acuicultura de camarones es la principal actividad y contribuye con el 45,9% del volumen pesquero total y el 74,3% de la ganancia bruta generada por los productos nacionales, Sonora, Sinaloa y Nayarit en la costa este del Golfo de California. 70% de la ganancia bruta de la región. La principal especie cultivada es el camarón blanco Litopenaeus vannamei, por lo que el sector académico y gubernamental ha dedicado mucha atención a esta especie, sin embargo, todavía es escasa y necesaria la investigación sobre la viabilidad económica. En este trabajo se analizan y analizan los parámetros técnicos, económicos, productivos y ambientales de 80 comercial semi-intensivos en estos estados. Los resultados mostraron las principales limitaciones externas que afectan el desempeño de las fincas a corto y largo plazo. Las observaciones generales señalaron que hay un aumento en el rendimiento y los ingresos cuando las granjas camaroneras invierten en insumos de mayor calidad como equipos y tecnología para una mayor eficiencia en el uso del agua, el uso de post-larvas certificadas y un mejor diseño de las instalaciones agrícolas. Sin embargo, se necesitan más investigaciones para ajustar las estrategias de producción de camarón a las necesidades específicas de las granjas, invirtiendo en insumos de primera calidad. Además, la amenaza más grave de la acuicultura de camarón es el efecto potencial sobre la calidad del agua y la infraestructura asociada, que tienen efectos más graves sobre el medio ambiente, particularmente en los humedales costeros. El cuidado económico y medioambiental debe orientarse hacia un escenario más sostenible. | es_ES |
dc.language.iso | eng | es_ES |
dc.publisher | Elsevier Science, Ocean & Coastal Management | es_ES |
dc.relation.uri | Público en general | es_ES |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | es_ES |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0 | es_ES |
dc.source | Ponce-Palafox, J. T., Ruiz-Luna, A., Castillo-Vargasmachuca, S., García-Ulloa, M., & Arredondo-Figueroa, J. L. (2011). Technical, economics and environmental analysis of semi-intensive shrimp (Litopenaeus vannamei) farming in Sonora, Sinaloa and Nayarit states, at the east coast of the Gulf of California, México. Ocean & coastal management, 54(7), 507-513. http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0964569111000445 | es_ES |
dc.subject | environmental analysis | es_ES |
dc.subject | shrimp | es_ES |
dc.subject | Litopenaeus vannamei | es_ES |
dc.subject | farming | es_ES |
dc.subject | Sonora | es_ES |
dc.subject | Sinaloa | es_ES |
dc.subject | Nayarit | es_ES |
dc.subject | Gulf of California | es_ES |
dc.subject.classification | CIENCIAS AGROPECUARIAS Y BIOTECNOLOGÍA [6] | es_ES |
dc.title | Technical, economics and environmental analysis of semi-intensive shrimp (Litopenaeus vannamei) farming in Sonora, Sinaloa and Nayarit states, at the east coast of the Gulf of California, México | es_ES |
dc.type | info:eu-repo/semantics/article | es_ES |