Repositorio Institucional Aramara

Effect of Some Physical Factors on the Viability of Third-Stage Gnathostoma binucleatum Larvae

Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author Alvarez-Guerrero, Cesar
dc.contributor.author Alba-Hurtado, Fernando
dc.date.accessioned 2017-03-27T18:24:11Z
dc.date.available 2017-03-27T18:24:11Z
dc.date.issued 2011-05
dc.identifier 10.4315/0362-028X.JFP-10-321 es_ES
dc.identifier.issn 0362-028X es_ES
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/123456789/400
dc.description To diminish the risk of transmission to humans of advanced third-stage larvae (A3L) of Gnathostoma binucleatum in fish foods, we evaluated the effects of some physical factors on larval viability. A3L protected within fish meatballs were subjected to freezing, refrigeration, boiling, dry heat, and immersion in lemon juice. By freezing, larvae were killed in 48 h, by refrigeration after 30 days, by boiling in 4 min, and by broiling for 60 min. By lemon juice immersion (pH 2.5), encysted larvae were killed after 5 days and nonencysted larvae in 7 h. Results show that freezing fish at 210 to 220uC for 48 h, or cooking fish by frying, boiling, or broiling, will prevent transmission of G. binucleatum. Furthermore, results dispel the popular myth that lemon juice kills encysted larvae in fish. es_ES
dc.description.abstract Para disminuir el riesgo de transmisión a humanos de larvas avanzadas de tercera etapa (A3L) de Gnathostoma binucleatum en peces Alimentos, evaluamos los efectos de algunos factores físicos sobre la viabilidad larvaria. A3L protegidos dentro de las albóndigas de pescado Congelación, refrigeración, ebullición, calor seco e inmersión en jugo de limón. Por congelación, las larvas fueron sacrificadas en 48 h, por refrigeración Después de 30 días, por ebullición en 4 min, y asando a la parrilla durante 60 min. Por inmersión de jugo de limón (pH 2,5), se mataron larvas encistadas Después de 5 días y larvas no enganchadas en 7 h. Los resultados muestran que congelar el pescado a 210 a 220uC durante 48 h, o cocinar el pescado por la fritura, Hervir o asar, impedirá la transmisión de G. binucleatum. Además, los resultados disipan el mito popular de que el jugo de limón Mata a las larvas encistadas en los peces. es_ES
dc.language.iso eng es_ES
dc.publisher Journal of Food Protection es_ES
dc.relation.uri Público en general es_ES
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess es_ES
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0 es_ES
dc.source Álvarez-Guerrero, C., & Alba-Hurtado, F. (2011). Effect of Some Physical Factors on the Viability of Third-Stage Gnathostoma binucleatum Larvae. Journal of Food Protection®, 74(5), 844-848. http://jfoodprotection.org/doi/pdf/10.4315/0362-028X.JFP-10-321 es_ES
dc.subject Third-Stage Gnathostoma binucleatum Larvae es_ES
dc.subject Effect es_ES
dc.subject.classification CIENCIAS AGROPECUARIAS Y BIOTECNOLOGÍA [6] es_ES
dc.title Effect of Some Physical Factors on the Viability of Third-Stage Gnathostoma binucleatum Larvae es_ES
dc.type info:eu-repo/semantics/article es_ES


Ficheros en el ítem

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)

Mostrar el registro sencillo del ítem

info:eu-repo/semantics/openAccess Excepto si se señala otra cosa, la licencia del ítem se describe como info:eu-repo/semantics/openAccess