Repositorio Institucional Aramara

Lipid digestibility and perdormance index of Litopenaeus vannamei fed with chaetoceros muelleri cultured in two different enriched media

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dc.contributor.author Pacheco Vega, Juan Manuel
dc.contributor.author Sanchez Saavedra, M. del Pilar
dc.contributor.author Cadena Roa, Marco A.
dc.contributor.author Tovar Ramirez, Dariel
dc.date.accessioned 2017-03-27T00:22:33Z
dc.date.available 2017-03-27T00:22:33Z
dc.date.issued 2015
dc.identifier 10.1007/s10811-015-0750-y es_ES
dc.identifier.issn 0921-8971 es_ES
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/123456789/376
dc.description The in vitro digestibility of lipids from Chaetoceros muelleri that were cultured in Guillard medium (F/2) and agricultural fertilizer medium (AF/2) and performance index was examined in enzymatic extracts of Litopenaeus vannamei larvae. The highest enzymatic activity (EA) of lipases was observed in Zoea I (1.53±0.14 EA/10 EU) and Mysis I (1.26±0.01 EA/10 EU (EU are units of enzymatic activity)) when C. muelleri was grown in the F/2 medium. The highest concentration of the unsaturated fatty acids (UFAs) in C. muelleri was observed with F/2 medium (9.96 μg FA/106 cells), and the lowest was obtained with (AF/2) medium (6.68 μg FA/106 cells). The percentage of the total highly unsaturated fatty acids (HUFAs) in Zoea (18.23 %) and Mysis I (F/2=19.32 %, AF/2=20.25 %) larvae was similar between culture media. The performance indices (PI) of shrimp larvae (Zoea I to Mysis I) differed between culture media, with higher values of PI recorded with the F/2 medium-cultured algae (14.3±1.1) with respect to the values with the AF/2 medium-cultured algae (8.0±1.8). We concluded that due to the effect of the nitrogen source in AF/2 medium, C. muelleri cells have a lower HUFA content and L. vannamei larvae experience decreased lipid digestibility and performance index. es_ES
dc.description.abstract Se examinó la digestibilidad in vitro de los lípidos de Chaetoceros muelleri cultivados en medio Guillard (F / 2) y medio fertilizante agrícola (AF / 2) e índice de rendimiento en extractos enzimáticos de larvas de Litopenaeus vannamei. La actividad enzimática más elevada (AE) de las lipasas se observó en Zoea I (1,53 ± 0,14 EA / 10 UE) y Mysis I (1,26 ± 0,01 EA / 10 UE (unidades de actividad enzimática UE)) cuando C. muelleri se cultivó en el medio F / 2. La mayor concentración de ácidos grasos insaturados (UFA) en C. muelleri se observó con el medio F / 2 (9.96 μg FA / 106 células) y la menor con el medio (AF / 2) (6.68 μg FA / 106 células ). El porcentaje del total de ácidos grasos altamente insaturados (HUFAs) en larvas de Zoea (18,23%) y Mysis I (F / 2 = 19,32%, AF / 2 = 20,25%) fue similar entre los medios de cultivo. Los índices de rendimiento (PI) de las larvas de camarón (Zoea I a Mysis I) difirieron entre los medios de cultivo, con mayores valores de PI registrados con las algas de cultivo medio F / 2 (14,3 ± 1,1) con respecto a los valores de AF / 2 algas de cultivo medio (8,0 ± 1,8). Concluimos que debido al efecto de la fuente de nitrógeno en el medio AF / 2, las células de C. muelleri tienen menor contenido de HUFA y las larvas de L. vannamei experimentan una disminución de la digestibilidad lipídica y del índice de rendimiento. es_ES
dc.language.iso eng es_ES
dc.publisher Journal of applied Phycology es_ES
dc.relation.uri Público en general es_ES
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess es_ES
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0 es_ES
dc.source https://www.researchgate.net/publication/283297734_Lipid_digestibility_and_performance_index_of_Litopenaeus_vannamei_fed_with_Chaetoceros_muelleri_cultured_in_two_different_enriched_media es_ES
dc.subject Performance index es_ES
dc.subject Digestibility es_ES
dc.subject Enzymatic activity es_ES
dc.subject Litopenaeus vannamei larvae es_ES
dc.subject Chaetoceros muelleri es_ES
dc.subject Índice de rendimiento es_ES
dc.subject Digestibilidad es_ES
dc.subject Actividad enzimatica es_ES
dc.subject Larvas de Litopenaeus vannamei es_ES
dc.subject.classification CIENCIAS AGROPECUARIAS Y BIOTECNOLOGÍA [6] es_ES
dc.title Lipid digestibility and perdormance index of Litopenaeus vannamei fed with chaetoceros muelleri cultured in two different enriched media es_ES
dc.type info:eu-repo/semantics/article es_ES


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