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dc.contributor.author | Uriarte, Iker | |
dc.contributor.author | Espinoza, Viviana | |
dc.contributor.author | Gutierrez, Ranferi | |
dc.contributor.author | Zuñiga, Oscar | |
dc.contributor.author | Olivares, Alberto | |
dc.contributor.author | Rosas, Carlos | |
dc.contributor.author | Pino, Soledad | |
dc.contributor.author | Farias, Ana | |
dc.date.accessioned | 2017-03-24T18:46:22Z | |
dc.date.available | 2017-03-24T18:46:22Z | |
dc.date.issued | 2014-01-07 | |
dc.identifier.issn | 0044-8486/$ | es_ES |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/123456789/362 | |
dc.description | Patagonian red octopus, Enteroctopus megalocyathus, is a valuable resource of the artisanal fishery in southern Chile, however, due to overfishing the E. megalocyathus fishery was banned for 3 years in Chile, therefore its cultivation became a target for the Chilean aquaculture. The rearing of octopus paralarvae is currently the biggest bottleneck for the aquaculture of merobenthic octopus species. Besides, the embryos of Patagonian red octopus require 5 months for embryonic development, a very long period of incubation that involves high risks of contamination and detachment, therefore, little advance has been achieved in the larviculture of this species. This study represents the first investigation to evaluate the embryo viability, embryo morphometrics, embryo growth and the biochemical composition and fatty acid dynamics during early development of Patagonian red octopus under captive reproduction. The eggs obtained from broodstock conditioning were incubated under maternal care and the embryos were studied until hatching in their main morphometric and biochemical features during development. Most females showed a tending behavior of the eggs along the incubation period, losing between 40 and 100% of the eggs in the first 3 months of incubation. The results of incubation at 11 °C were successful observing the complete gastrulation, onset of organogenesis and first inversion about 48 days after spawning, the complete organogenesis and second reversion were observed about 152 days after spawning, hatching was observed 168 days after spawning without any external yolk-sac on the hatched paralarvae. During their development, embryos showed an exponential growth rate in length and weight, fueled by the protein and lipids of external yolk-sac. Metabolism of lipids showed over a 70% depletion of the saturated fatty acids (SFA), and the fatty acids 16:1, 18:2n-6, 18:3n-3 and 22:5n-3 during development. The DHA/EPA ratio remained constant throughout the incubation period. The early embryos showed a fatty acid profile dominated by both SFA and highly unsaturated fatty acids (HUFA), while the newly hatched paralarvae showed a profile dominated by HUFA. | es_ES |
dc.description.abstract | El pulpo rojo de la Patagonia, Enteroctopus megalocyathus, es un recurso valioso de la pesca artesanal en el sur de Chile. Sin embargo, debido a la sobrepesca la pesquería de E. megalocyathus fue prohibida por 3 años en Chile, por lo que su cultivo se convirtió en blanco de la acuicultura chilena. La cría de octopus paralarvae es actualmente el mayor cuello de botella para la acuicultura de especies de pulpo merobénico. Además, los embriones del pulpo rojo de la Patagonia requieren 5 meses para el desarrollo embrionario, un período de incubación muy largo que implica altos riesgos de contaminación y desprendimiento, por lo tanto, se ha logrado poco avance en la larvicultura de esta especie. Este estudio representa la primera investigación para evaluar la viabilidad embrionaria, la morfometría embrionaria, el crecimiento embrionario y la composición bioquímica y la dinámica de ácidos grasos durante el desarrollo temprano del pulpo rojo patagónico bajo reproducción cautiva. Los huevos obtenidos del acondicionamiento de reproductores fueron incubados bajo cuidado materno y los embriones fueron estudiados hasta la eclosión en sus principales características morfométricas y bioquímicas durante el desarrollo. La mayoría de las hembras mostraron un comportamiento tendencial de los huevos a lo largo del período de incubación, perdiendo entre el 40 y el 100% de los huevos en los primeros 3 meses de incubación. Los resultados de la incubación a 11 ° C fueron satisfactorios observando la gastrulación completa, el inicio de la organogénesis y la primera inversión aproximadamente 48 días después del desove, la organogénesis completa y la segunda reversión fueron observados alrededor de 152 días después del desove, se observó eclosión 168 días después del desove sin ninguna Saco vitelino externo en las paralarvas sombreadas. Durante su desarrollo, los embriones mostraron una tasa de crecimiento exponencial en longitud y peso, alimentado por la proteína y los lípidos de la yema externa. El metabolismo de los lípidos mostró un agotamiento del 70% de los ácidos grasos saturados (SFA) y los ácidos grasos 16: 1, 18: 2n-6, 18: 3n-3 y 22: 5n-3 durante el desarrollo. La relación DHA / EPA permaneció constante durante todo el período de incubación. Los embriones tempranos mostraron un perfil de ácidos grasos dominado tanto por SFA como por ácidos grasos altamente insaturados (HUFA), mientras que los paralarvas recién eclosionados mostraron un perfil dominado por HUFA. | es_ES |
dc.language.iso | eng | es_ES |
dc.publisher | Aquaculture | es_ES |
dc.relation.uri | Público en general | es_ES |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | es_ES |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0 | es_ES |
dc.source | http://ac.els-cdn.com/S0044848613006947/1-s2.0-S0044848613006947-main.pdf?_tid=c618dab4-10c0-11e7-ad08-00000aab0f02&acdnat=1490380760_515a59237c23d87afa7879cbf63b9902 | es_ES |
dc.subject | Enteroctopus megalocyathus | es_ES |
dc.subject | Pulpo rojo patagónico | es_ES |
dc.subject | Reproducción cautiva | es_ES |
dc.subject | Desarrollo embriónico | es_ES |
dc.subject | Ácidos grasos | es_ES |
dc.subject | Metabolismo energético | es_ES |
dc.subject | Patagonian red octopus | es_ES |
dc.subject | Captive reproduction | es_ES |
dc.subject | Embryonic development | es_ES |
dc.subject | Fatty acids | es_ES |
dc.subject | Energy Metabolism | es_ES |
dc.subject.classification | CIENCIAS AGROPECUARIAS Y BIOTECNOLOGÍA [6] | es_ES |
dc.title | Key aspects of egg incubation in Patagonian red octopus (Enteroctopus megalocyathus) for cultivation purposes | es_ES |
dc.type | info:eu-repo/semantics/article | es_ES |