Repositorio Institucional Aramara

Aflatoxin B1 and its toxic effects on immune response of teleost fishes: a review

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dc.contributor.author Rodriguez-Cervantes, C.H.
dc.contributor.author Giron-Perez, M.I.
dc.contributor.author Robledo-Marenco, M.I.
dc.contributor.author Marin, S.
dc.contributor.author Velazquez-Fernandez, J.B.
dc.contributor.author Medina-Diaz, I.M.
dc.contributor.author Rojas-Garcia, A.E.
dc.contributor.author Ramos, A.J.
dc.date.accessioned 2017-03-23T20:36:55Z
dc.date.available 2017-03-23T20:36:55Z
dc.date.issued 2010-04-29
dc.identifier http://dx.doi.org/10.3920/WMJ2009.1202 es_ES
dc.identifier.issn 1875-0796 es_ES
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/123456789/340
dc.description Aflatoxins represent, among all known mycotoxins, the best characterised and most investigated foodborne contaminants at present. This importance led to early research on acute and chronic toxicity. Further research showed that chronic toxicity due to aflatoxins could cause silent damages, causing the more evident carcinomas, being immunotoxicity one of the first toxicological effects studied on both mammals and aquatic farmed species, such as fishes. Although many of the aflatoxin immunotoxicity scientific information has been generated a quarter of century ago, the recent role of innate immune system on aquatic species still demands for up-to-date results, and expresses that the research on immunotoxicity caused by aflatoxins is yet to be completed. Based on these considerations, the aims of this review are to collect existing data on toxic effects on immune response of teleost fishes due to aflatoxins that could give us a perspective for the follow up research, and to gain new insights on the importance caused by the consumption of aflatoxin contaminated fish through the trophic chain. es_ES
dc.description.abstract Las aflatoxinas representan, entre todas las micotoxinas conocidas, los contaminantes transmitidos por los alimentos mejor caracterizados y más investigados en la actualidad. Esta importancia llevó a la investigación temprana sobre toxicidad aguda y crónica. Otras investigaciones mostraron que la toxicidad crónica debida a las aflatoxinas podría causar daños silenciosos, causando los carcinomas más evidentes, siendo la inmunotoxicidad uno de los primeros efectos toxicológicos estudiados tanto en mamíferos como en especies acuáticas cultivadas, como los peces. Aunque la mayoría de la información científica de la inmunotoxicidad de las aflatoxinas se ha generado hace un cuarto de siglo, el reciente papel del sistema inmune innato en las especies acuáticas sigue exigiendo resultados actualizados y expresa que la investigación sobre la inmunotoxicidad causada por las aflatoxinas aún está por llegar. ser completado. Sobre la base de estas consideraciones, los objetivos de esta revisión son recopilar datos existentes sobre los efectos tóxicos sobre la respuesta inmune de los peces teleósteos debidos a las aflatoxinas que podrían darnos una perspectiva para la investigación de seguimiento y obtener nuevos conocimientos sobre la importancia causada por la Consumo de pescado contaminado con aflatoxina a través de la cadena trófica. es_ES
dc.language.iso eng es_ES
dc.publisher World Mycotoxin Journal es_ES
dc.relation.uri Público en general es_ES
dc.rights info:eu-repo/semantics/restrictedAccess es_ES
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0 es_ES
dc.source http://www.wageningenacademic.com/doi/abs/10.3920/WMJ2009.1202 es_ES
dc.subject aflatoxin es_ES
dc.subject immune system es_ES
dc.subject fish es_ES
dc.subject immunotoxicity es_ES
dc.subject.classification BIOLOGÍA Y QUÍMICA [2] es_ES
dc.title Aflatoxin B1 and its toxic effects on immune response of teleost fishes: a review es_ES
dc.type info:eu-repo/semantics/article es_ES


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