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dc.contributor.author | Alvarado-Casillas, S. | |
dc.contributor.author | Ibarra-Sanchez, L.S. | |
dc.contributor.author | Martinez-Gonzalez, N.E. | |
dc.contributor.author | Rodriguez-Garcia, M.O. | |
dc.contributor.author | Castillo, A. | |
dc.date.accessioned | 2017-03-23T17:52:19Z | |
dc.date.available | 2017-03-23T17:52:19Z | |
dc.date.issued | 2010-02 | |
dc.identifier | http://dx.doi.org/10.4315/0362-028X-73.2.362 | es_ES |
dc.identifier.issn | 0362-028X | es_ES |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/123456789/284 | |
dc.description | In-plant validation of an alternative washing and sanitizing method was conducted at a cantaloupe packing operation in Mexico. This method consisted of a spray water wash followed by spraying warm (55 to 60uC) 2% L-lactic acid solution and was compared with the existing method of spray washing the melons with tap water followed by immersion in a chlorinated water tank. Surface samples (100 cm2 ) were collected from 160 melons subjected to each processing method and tested for counts of aerobic bacteria, coliforms, and Escherichia coli. The aerobic plate counts from cantaloupes washed in the dump tank ranged from 3.6 to 5.2 log CFU/cm2 and were significantly higher (P , 0.05) than those from melons treated with the alternative spray method, which ranged from 1.8 to 2.6 log CFU/cm2 . Coliform counts for cantaloupes treated in the dump tank were 0.2 to 2.2 log CFU/cm2 and were below the detection level (26.0 log CFU/cm2 ) on cantaloupes treated by the spray method. Growth of E. coli was observed in 2.5% of the samples of cantaloupes treated in the dump tank and in none of the samples of cantaloupes treated by lactic acid spray (P , 0.05). These results support the elimination of dump tanks in cantaloupe packing operations established by the Mexican government for certification of firms exporting cantaloupes to the United States. When a sanitizer is to be applied to the product, lactic acid seems to be a viable option, at least for products such as cantaloupes whose quality is not affected by an acid wash. | es_ES |
dc.description.abstract | La validación dentro de la planta de un método alternativo de lavado y desinfección se llevó a cabo en una operación de empaque de melón en México. Este método consistió en un lavado con agua pulverizada seguido por pulverización de una solución de ácido L-láctico caliente (55 a 60 ◦ C) al 2% y se comparó con el método existente de lavado por pulverización de los melones con agua del grifo seguido de inmersión en un tanque de agua clorada. Se recolectaron muestras de superficie (100 cm2) de 160 melones sometidos a cada método de procesamiento y se ensayaron para determinar el número de bacterias aerobias, coliformes y Escherichia coli. Los recuentos de placa aeróbica de los melones lavados en el tanque de vaciado oscilaron entre 3,6 y 5,2 log CFU / cm2 y fueron significativamente mayores (P, 0,05) que los de los melones tratados con el método alternativo de aspersión, que osciló entre 1,8 y 2,6 log CFU / cm2 . Los conteos de coliformes para melones tratados en el tanque de descarga fueron de 0.2 a 2.2 log CFU / cm2 y estaban por debajo del nivel de detección (26.0 log UFC / cm2) en cantalupos tratados por el método de pulverización. Se observó un crecimiento de E. coli en el 2,5% de las muestras de melones tratados en el tanque de vertido y en ninguna de las muestras de melones tratados con pulverización con ácido láctico (P, 0,05). Estos resultados apoyan la eliminación de tanques de vertedero en las operaciones de empaque de melón establecidas por el gobierno mexicano para la certificación de firmas exportadoras de melones a los Estados Unidos. Cuando se va a aplicar un desinfectante al producto, el ácido láctico parece ser una opción viable, al menos para productos tales como melones cuya calidad no se vea afectada por un lavado ácido. | es_ES |
dc.language.iso | eng | es_ES |
dc.publisher | Journal of food protection | es_ES |
dc.relation.uri | Público en general | es_ES |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | es_ES |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0 | es_ES |
dc.source | S. ALVARADO-CASILLAS, L. S. IBARRA-SÁNCHEZ, N. E. MARTÍNEZ-GONZÁLES, M. O. RODRÍGUEZ-GARCÍA, and A. CASTILLO (2010) Validation of a Washing and Sanitizing Procedure for Cantaloupes at a Mexican Packing Facility. Journal of Food Protection: February 2010, Vol. 73, No. 2, pp. 362-365. http://jfoodprotection.org/doi/abs/10.4315/0362-028X-73.2.362 | es_ES |
dc.subject | validation | es_ES |
dc.subject | Cantaloupe packing | es_ES |
dc.subject.classification | BIOLOGÍA Y QUÍMICA [2] | es_ES |
dc.title | Validation of a Washing and Sanitizing Procedure for Cantaloupe at a Mexican Packing Facility | es_ES |
dc.type | info:eu-repo/semantics/article | es_ES |