Repositorio Institucional Aramara

COLOUR BEHAVIOUR ON MANGO (MANGIFERA INDICA) SLICES SELF STABILIZED IN GLASS JARS BY HURDLE TECHNOLOGY DURING STORAGE

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dc.contributor.author ULLOA, JOSE ARMANDO
dc.contributor.author ESCALONA BUENDIA, HECTOR BERNARDO
dc.contributor.author DIAZ JIMENEZ, LOURDES
dc.creator 47705
dc.creator 25786
dc.date.accessioned 2017-03-20T19:11:36Z
dc.date.available 2017-03-20T19:11:36Z
dc.date.issued 2008-02-19
dc.identifier.issn 1684–5315 es_ES
dc.identifier.uri http://dspace.uan.mx:8080/jspui/handle/123456789/250
dc.description The effect of the syrup composition on behaviour colour of self stabilized mango slices in glass jars by hurdle technology during 180 days of storage was studied through 2 6-2 fractional factorial design. L* (lightness), a* (redness and greenness), and b* (yellowness and blueness) values were measured with a colorimeter and then hue angle (H*) and chroma (C*) calculated, each 30 days. At the end of storage period, the pH and ascorbic acid influenced significantly (p < 0.05) the b* and C* values, while potassium sorbate the L*, b* and H* values, and sodium bisulphite the a* and H* values. These results could help to select the better syrup formulation for the self stabilization of mango slices in glass jars by hurdle technology in terms of colour quality. es_ES
dc.description.abstract El efecto de la composición de jarabe sobre el color de comportamiento de las rebanadas de mango auto estabilizadas en frascos de vidrio por tecnología de obstáculos durante 180 días de almacenamiento se estudió mediante el diseño factorial fraccional 2 6-2. Se midieron los valores de L * (ligereza), a * (enrojecimiento y verdor) yb * (amarillamiento y azulado) con un colorímetro y luego se calculó el ángulo de matiz (H *) y croma (C *) cada 30 días. Al final del período de almacenamiento, el pH y el ácido ascórbico influyeron significativamente (p <0,05) en los valores b * y C *, mientras que el sorbato de potasio los valores L *, b * y H * y el bisulfito de sodio a * y H * valores. Estos resultados podrían ayudar a seleccionar la mejor formulación de jarabe para la autoestabilización de rodajas de mango en frascos de vidrio por tecnología de obstáculos en términos de calidad de color. es_ES
dc.language.iso eng es_ES
dc.publisher African Journal of Biotechnology es_ES
dc.relation.ispartof CONACYT
dc.relation.uri Público en general es_ES
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess es_ES
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0 es_ES
dc.source https://www.ajol.info/index.php/ajb/article/view/58461/46805 es_ES
dc.subject Mango es_ES
dc.subject colour es_ES
dc.subject hurdle technology es_ES
dc.subject self stabilization es_ES
dc.subject.classification CIENCIAS AGROPECUARIAS Y BIOTECNOLOGÍA [6] es_ES
dc.title COLOUR BEHAVIOUR ON MANGO (MANGIFERA INDICA) SLICES SELF STABILIZED IN GLASS JARS BY HURDLE TECHNOLOGY DURING STORAGE es_ES
dc.type info:eu-repo/semantics/article es_ES


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