Repositorio Institucional Aramara

QUALITY, BIOACTIVE COMPOUNDS, AND ANTIOXIDANT ACTIVITY OF SERRANO CHILI PEPPERS CULTIVATED IN VOLCANIC ROCK-VERMICOMPOST AND NUTRIENT SOLUTIONS

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dc.contributor.author CRUZ CRESPO, ELIA
dc.contributor.author CAN CHULIM, ALVARO
dc.contributor.author SUMAYA MARTINEZ, MARIA T.
dc.contributor.author PINEDA PINEDA, JOEL
dc.contributor.author BUGARIN MONTOYA, RUBEN
dc.contributor.author AGUILAR BENITEZ, GISELA
dc.date.accessioned 2017-03-16T19:18:53Z
dc.date.available 2017-03-16T19:18:53Z
dc.date.issued 2015
dc.identifier.issn 0304-5609 es_ES
dc.identifier.uri http://dspace.uan.mx:8080/jspui/handle/123456789/236
dc.description The concentration of antioxidant compounds, the antioxidant activity, physical quality characteristics, and the yield of serrano chilies (Capsicum annuum L.) are affected by agricultural practices, such as the use of vermicompost in containers combined with chemical fertilizers, the investigations of which have focused on yield. A study was performed to determine whether vermicompost mixed with volcanic rock and the ionic composition of the nutrient solution affect the variables mentioned above. Serrano chilies were planted in volcanic rock:vermicompost in the following proportions 100:0, 80:20 and 60:40 and were watered with Steiner nutrient solution at 25, 50, and 75%. Interaction of the factors was determined for the fresh weight of the fruits. Fruit length, diameter, number, weight, yield, firmness, hue, and chroma increased with the nutrient solutions at 50 and 75%. Ascorbic acid levels fell with the solutions at 50 and 75%, and total phenols and antioxidant activity increased with the solutions at 25 and 50%. The 80:20 and 60:40 volcanic rock:vermicompost substrates similarly increased the length, diameter, number, weight, total phenols and antioxidant activity of the fruit. Yield increased with a greater proportion of the vermicompost. The solution at 50% and the volcanic rock:vermicompost mixture 80:20 were the best conditions for the content of phenolic compounds, antioxidant activity, as well as diverse quality variables, although the 60:40 proportion was more favorable for yield. es_ES
dc.description.abstract La concentración de los compuestos antioxidantes, la actividad antioxidante, las características físicas de calidad y rendimiento del chile serrano Capsicum annuum L. pueden ser afectados por las prácticas agrícolas tal como el uso de la lombricomposta en contenedor en combinación con fertilizantes químicos, cuyas investigaciones se han enfocado al rendimiento. Se llevó a cabo el estudio para conocer si la lombricomposta en mezcla con tezontle y la concentración iónica de la solución nutritiva afectan las variables arriba mencionadas. Se cultivó chile serrano en tezontle:lombricomposta en las proporciones 100:0, 80:20 60:40, y regado con las soluciones nutritivas a 25, 50 y 75%. Se encontró interacción de los factores para peso freso. La longitud, diámetro, número, peso y rendimiento de frutos así como firmeza, hue y croma incrementaron con las soluciones nutritivas a 50 y 75%. El ácido ascórbico disminuyó con la solución a 50 y 75%, y los fenoles totales y actividad antioxidante incrementaron con la solución a 25 y 50%. El sustrato tezontle:lombricomposta 80:20 y 60:40 incrementaron de manera similar la longitud, diámetro, número, peso, fenoles totales y actividad antioxidante del fruto. El rendimiento incrementó a mayor proporción de lombricomposta. Se concluyó que la solución a 50% y la mezcla tezontle-lombricomposta en la proporción 80:20 fueron las más convenientes por favorecer el contenido de compuestos fenólicos, actividad antioxidante y diversas variables de calidad, aunque para mayor rendimiento fue más favorable la proporción 60:40. es_ES
dc.language.iso eng es_ES
dc.publisher Revista Ciencia e Investigación Agraria es_ES
dc.relation.uri Público en general es_ES
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess es_ES
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0 es_ES
dc.source http://rcia.uc.cl/index.php/rcia/article/view/1609/1187 es_ES
dc.subject ascorbic acid es_ES
dc.subject Capsicum annuum es_ES
dc.subject phenols es_ES
dc.subject yields es_ES
dc.subject ácido ascorbico es_ES
dc.subject fenoles es_ES
dc.subject rendimiento es_ES
dc.subject.classification FERTILIDAD DEL SUELO [310313] es_ES
dc.title QUALITY, BIOACTIVE COMPOUNDS, AND ANTIOXIDANT ACTIVITY OF SERRANO CHILI PEPPERS CULTIVATED IN VOLCANIC ROCK-VERMICOMPOST AND NUTRIENT SOLUTIONS es_ES
dc.type info:eu-repo/semantics/article es_ES


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info:eu-repo/semantics/openAccess Excepto si se señala otra cosa, la licencia del ítem se describe como info:eu-repo/semantics/openAccess