Repositorio Institucional Aramara

LEAD, CADMIUM AND COBALT (PB, CD, AND CO) LEACHING OF GLASS-CLAY CONTAINERS BY PH EFFECT OF FOOD

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dc.contributor.author GARCIA PAREDES, JUAN DIEGO
dc.contributor.author VALADEZ VEGA, CARMEN
dc.contributor.author ZUÑIGA PEREZ, CLARA
dc.contributor.author QUINTANAR GOMEZ, SAMUEL
dc.contributor.author MORALES GONZALEZ, JOSE ANTONIO
dc.contributor.author MADRIGAL SANTILLAN, EDUARDO
dc.contributor.author VILLAGOMEZ IBARRA, JOSE ROBERTO
dc.contributor.author SUMAYA MARTINEZ, MARIA TERESA
dc.creator 3527 es_ES
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dc.creator 21655 es_ES
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dc.creator 2036315 es_ES
dc.date.accessioned 2019-07-01T17:44:33Z
dc.date.available 2019-07-01T17:44:33Z
dc.date.issued 2014-04
dc.identifier.issn 1422-0067 es_ES
dc.identifier.uri http://dspace.uan.mx:8080/jspui/handle/123456789/2202
dc.description Recent studies have shown that handcrafted glass-clay containers are a health risk because they can be contaminated by heavy metals, which can be transferred to food, thus reaching the human body to potentially cause illness. Therefore, in the present work, we evaluate the leaching of lead, cadmium, and cobalt from glass-clay containers into two types of food: tomato sauce (salsa), and chickpea puree. The containers were obtained from four regions in the Mexican state of Hidalgo. Repetitive extractions from the containers were carried out to quantify the leaching of the heavy metals into the salsa, the chickpea puree, and acetic acid using the technique proposed by the USFDA. The results show that greater use of the containers leads to more leaching of heavy metals into both types of food and into the acetic acid, with the greatest metal extraction recorded for the Ixmiquilpan vessels. These results indicate that the metals present in the glass-clay containers leach into the food and that increased reuse increases the risk to the people who use them in food preparation es_ES
dc.description.abstract Estudios recientes han demostrado que los recipientes de arcilla de vidrio hechos a mano son un riesgo para la salud porque pueden estar contaminados por metales pesados, que pueden transferirse a los alimentos, llegando así al cuerpo humano para causar enfermedades. Por lo tanto, en el presente trabajo, evaluamos la lixiviación de plomo, cadmio y cobalto de los recipientes de vidrio y arcilla en dos tipos de alimentos: salsa de tomate (salsa) y puré de garbanzos. Los contenedores fueron obtenidos de cuatro regiones en el estado mexicano de Hidalgo. Se realizaron extracciones repetitivas de los recipientes para cuantificar la lixiviación de los metales pesados ​​en la salsa, el puré de garbanzos y el ácido acético utilizando la técnica propuesta por la USFDA. Los resultados muestran que un mayor uso de los contenedores conduce a una mayor lixiviación de metales pesados ​​en ambos tipos de alimentos y en el ácido acético, Con la mayor extracción de metales registrada para los buques de Ixmiquilpan. Estos resultados indican que los metales presentes en los recipientes de vidrio y arcilla se filtran en los alimentos y que el aumento de la reutilización aumenta el riesgo para las personas que los usan en la preparación de alimentos. es_ES
dc.language.iso spa es_ES
dc.publisher Molecular Diversity Preservation International es_ES
dc.relation.uri Público en general es_ES
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess es_ES
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/cc-by-nc-sa es_ES
dc.source https://www.mdpi.com/1422-0067/12/4/2336 es_ES
dc.subject leaching es_ES
dc.subject heavy metals es_ES
dc.subject glass clay es_ES
dc.subject.classification BIOLOGÍA Y QUÍMICA [2] es_ES
dc.title LEAD, CADMIUM AND COBALT (PB, CD, AND CO) LEACHING OF GLASS-CLAY CONTAINERS BY PH EFFECT OF FOOD es_ES
dc.type info:eu-repo/semantics/article es_ES


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