Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author | JUAREZ ROSETE, CECILIA ROCIO | |
dc.contributor.author | ALEJO SANTIAGO, GELACIO | |
dc.contributor.author | NIEVES GONZALEZ, FREDY | |
dc.contributor.author | ABURTO GONZALEZ, CIRCE AIDIN | |
dc.contributor.author | JUAREZ LOPEZ, PORFIRIO | |
dc.contributor.author | SANCHEZ HERNANDEZ, ESPERANZA | |
dc.contributor.author | BUGARIN MONTOYA, RUBEN | |
dc.creator | 44883 | es_ES |
dc.creator | 38370 | es_ES |
dc.creator | 0 | es_ES |
dc.creator | 96657 | es_ES |
dc.creator | 103510 | es_ES |
dc.creator | 0 | es_ES |
dc.creator | 25946 | es_ES |
dc.date.accessioned | 2019-06-28T16:34:53Z | |
dc.date.available | 2019-06-28T16:34:53Z | |
dc.date.issued | 2018 | |
dc.identifier.issn | 0378-1844 | es_ES |
dc.identifier.uri | http://dspace.uan.mx:8080/jspui/handle/123456789/2186 | |
dc.description | Adequate nutrition during the production of seedlings favors the growth and development of the crop at the moment of being transplanted. Phosphorus is a nutrient limiting the growth of plants, since it helps the development of the root system. Due to the relevance of this nutrient, the objective of the research was to evaluate the effect of different concentrations of phosphorus in nutrient solution, on the production of cucumber seedlings (Cucumis sativus L.'Zapata ') and habanero pepper (Capsicum chinense Jacq.' Big Brother '). In a modification of the nutrient solution (SN) Steiner four concentrations of H2PO4- (1, 2, 3 and 4meq · l-1) were tested. Seedlings of cucumber and habanero pepper received seven irrigations with SNs, with intervals of two days between irrigation. When the seedlings had an average height of 20 cm, the production of dry matter (g) per plant and the concentration of phosphorus in leaves, stems and roots were evaluated. The experimental design was completely randomized, with four treatments and five repetitions. With 4meq · l-1 of H2PO4-in the SN, cucumber and chile seedlings with higher concentration of phosphorus in leaves, stem and root were obtained. However, in the case of habanero pepper, it was observed that the highest production of dry matter and root volume was obtained with the SN with lower phosphorus concentration. The use of 4meq · l-1 of H2PO4-in the SN is recommended to give the seedlings the advantage of carrying high concentrations of phosphorus in their tissue. | es_ES |
dc.description.abstract | Una adecuada nutrición durante la producción de plántulas favorece el crecimiento y desarrollo del cultivo al momento de ser trasplantado. El fósforo es un nutrimento limitante del crecimiento de las plantas, ya que ayuda al desarrollo del sistema radical. Por la relevancia de este nutrimento, el objetivo de la investigación fue evaluar el efecto de diferentes concentraciones de fósforo en solución nutritiva, en la producción de plántulas de pepino (Cucumis sativus L.‘Zapata’) y chile habanero (Capsicum chinense Jacq.‘Big Brother’). En una modificación de la solución nutritiva (SN) Steiner se ensayaron cuatro concentraciones de H2PO4-(1, 2, 3 y 4meq· l-1). Plántulas de pepino y chile habanero recibieron siete riegos con las SN, con intervalos de dos días entre riego. Cuando las plántulas tuvieron en promedio 20cm de altura se evaluó la producción de materia seca (g) por planta y la concentración de fósforo en hojas, tallos y raíces. El diseño experimental fue completamente al azar, con cuatro tratamientos y cinco repeticiones. Con 4meq· l-1 de H2PO4-en la SN se obtuvieron plántulas de pepino y chile con mayor concentración de fósforo en hojas, tallo y raíz. Sin embargo, en el caso de chile habanero, se observó que la mayor producción de materia seca y volumen de raíz se obtuvo con la SN con menor concentración de fósforo. Se recomienda el uso de 4meq· l-1 de H2PO4-en la SN para darle la ventaja a las plántulas de llevar en su tejido altas concentraciones de fosforo. | es_ES |
dc.language.iso | spa | es_ES |
dc.publisher | Asociación Interciencia | es_ES |
dc.relation.uri | Público en general | es_ES |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | es_ES |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/cc-by-nc-sa | es_ES |
dc.source | https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=33957461009 | es_ES |
dc.subject | Seedling Production | es_ES |
dc.subject | Sustainable Production | es_ES |
dc.subject | Nutritive Solutions | es_ES |
dc.subject.classification | BIOLOGÍA Y QUÍMICA [2] | es_ES |
dc.title | PHOSPHATED NUTRITION IN SEEDLING PRODUCTION OF CUCUMBER AND HABANERO PEPPER | es_ES |
dc.type | info:eu-repo/semantics/article | es_ES |