Repositorio Institucional Aramara

THINNING INTENSITY AND NUTRIENT SOLUTIONS ON THE QUALITY OF CHERRY TOMATO

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dc.contributor.author CAN CHULIM, ALVARO
dc.contributor.author LUNA FLETES, JONAS ALAN
dc.contributor.author CRUZ CRESPO, ELIA
dc.contributor.author BUGARIN MONTOYA, RUBEN
dc.contributor.author VALDIVIA REYNOSO, MA. GORETI
dc.creator 161661 es_ES
dc.creator 662984 es_ES
dc.creator 101487 es_ES
dc.creator 25946 es_ES
dc.creator 0 es_ES
dc.date.accessioned 2019-06-27T17:34:24Z
dc.date.available 2019-06-27T17:34:24Z
dc.date.issued 2018-01-01
dc.identifier.issn 0187-7380 es_ES
dc.identifier.uri http://dspace.uan.mx:8080/jspui/handle/123456789/2174
dc.description The practice of fruit thinning and nutrition are factors that might contribute to increased fruit quality in cherry tomato (Solanum lycopersicum L.). This research evaluated quality characteristics of cherry tomato fruit grown with Steiner and Castellanos nutrient solutions in combination with two fruit thinning intensities (12 and 16 fruits per cluster). A completely randomized experimental design was used with a 2 x 2 factorial arrangement. Traits as equatorial diameter, distal diameter, fruit weight, total soluble solids, titratable acidity, firmness, weight loss, shelf life and color (luminosity, hue and chroma) were determined. It was found that fruits of plants irrigated with Steiner nutrient solution had 3 % larger equatorial diameter and 5 % higher fruit weight. In addition, the juice pH, firmness and shelf life increased by 3 to 25 %, and fruits registered the lowest weight losses compared to those produced with the Castellanos solution. However, with the Castellanos solution, the total soluble solids, titratable acidity, luminosity and chroma increased from 6 to 15 %. Regarding fruit thinning, plants with 12 fruits per cluster showed greater equatorial diameter, distal diameter, fruit weight, pH, total soluble solids, titratable acidity, firmness, shelf life, luminosity, hue and chroma up to 16 %. es_ES
dc.description.abstract La práctica del adelgazamiento de la fruta y la nutrición son factores que podrían contribuir a aumentar la calidad de la fruta en el tomate cherry (Solanum lycopersicum L.). Esta investigación evaluó las características de calidad de las frutas de tomate cherry cultivadas con las soluciones de nutrientes Steiner y Castellanos en combinación con dos intensidades de adelgazamiento de las frutas (12 y 16 frutas por racimo). Se utilizó un diseño experimental completamente al azar con un arreglo factorial 2 x 2. Se determinaron rasgos como el diámetro ecuatorial, el diámetro distal, el peso de la fruta, los sólidos solubles totales, la acidez titulable, la firmeza, la pérdida de peso, la vida útil y el color (luminosidad, tonalidad y croma). Se encontró que los frutos de las plantas irrigadas con la solución de nutrientes Steiner tenían un 3% más de diámetro ecuatorial y un 5% más de peso de los frutos. Además, el pH del zumo, la firmeza y la vida útil aumentaron de 3 a 25%, y las frutas registraron las pérdidas de peso más bajas en comparación con las producidas con la solución de Castellanos. Sin embargo, con la solución de Castellanos, los sólidos solubles totales, la acidez titulable, la luminosidad y el croma aumentaron de 6 a 15%. En cuanto al adelgazamiento de la fruta, las plantas con 12 frutas por racimo mostraron mayor diámetro ecuatorial, diámetro distal, peso de la fruta, pH, sólidos solubles totales, acidez titulable, firmeza, vida útil, luminosidad, tonalidad y croma hasta un 16%. es_ES
dc.language.iso spa es_ES
dc.publisher REVISTA FITOTECNIA MEXICANA es_ES
dc.relation.uri Público en general es_ES
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess es_ES
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/cc-by-nc-sa es_ES
dc.source https://www.researchgate.net/publication/323629892_Thinning_intensity_and_nutrient_solutions_on_the_quality_of_cherry_tomato es_ES
dc.subject Solanum lycopersicum es_ES
dc.subject quality es_ES
dc.subject thinning es_ES
dc.subject Steiner solution es_ES
dc.subject.classification CIENCIAS AGROPECUARIAS Y BIOTECNOLOGÍA [6] es_ES
dc.title THINNING INTENSITY AND NUTRIENT SOLUTIONS ON THE QUALITY OF CHERRY TOMATO es_ES
dc.type info:eu-repo/semantics/article es_ES


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