Repositorio Institucional Aramara

FLUORESCENT HPLC FOR THE DETECTION OF SPECIFIC PROTEIN OXIDATION CARBONYLS–Α-AMINOADIPIC AND Γ-GLUTAMIC SEMIALDEHYDES–IN MEAT SYSTEMS

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dc.contributor.author UTRERA, MARIANA
dc.contributor.author MORCUENDE, DAVID
dc.contributor.author RODRIGUEZ CARPENA, JAVIER GERMAN
dc.contributor.author ESTEVEZ, MARIO
dc.creator 0 es_ES
dc.creator 0 es_ES
dc.creator 200688 es_ES
dc.creator 0 es_ES
dc.date.accessioned 2019-05-29T17:29:09Z
dc.date.available 2019-05-29T17:29:09Z
dc.date.issued 2011-12
dc.identifier https://doi.org/10.1016/j.meatsci.2011.05.017 es_ES
dc.identifier.issn 0309-1740 es_ES
dc.identifier.uri http://dspace.uan.mx:8080/jspui/handle/123456789/1977
dc.description Precise methodologies for the routine analysis of particular protein carbonyls are required in order to progress in this topic of increasing interest. The present paper originally describes the application of an improved method for the detection of α-aminoadipic and γ-glutamic semialdehydes in a meat system by using a derivatization procedure with p-amino-benzoic acid (ABA) followed by fluorescent high-performance liquid chromatography (HPLC). The method development comprises i) the description of a simple HPLC program which allows the efficient separation of the ABA and the key standard compounds and ii) the optimization of the procedure for the preparation of a meat sample in order to maximize the fluorescent signal for both protein carbonyls. Furthermore, the suitability of this method is evaluated by applying the technique to porcine burger patties. The present procedure enables an accurate and relatively fast analysis of both semialdehydes in meat samples in which they could play an interesting role as reliable indicators of protein oxidation. es_ES
dc.description.abstract Se requieren metodologías precisas para el análisis rutinario de carbonilos proteicos particulares para avanzar en este tema de creciente interés. El presente documento describe originalmente la aplicación de un método mejorado para la detección de semialdehídos α-aminoadípicos y γ-glutámicos en un sistema cárnico mediante el uso de un procedimiento de derivatización con ácido p-amino-benzoico (ABA) seguido de cromatografía líquida de alto rendimiento fluorescente. (HPLC). El desarrollo del método comprende i) la descripción de un programa simple de HPLC que permite la separación eficiente de ABA y los compuestos estándar clave y ii) la optimización del procedimiento para la preparación de una muestra de carne para maximizar la señal fluorescente para ambos proteínas carbonilas. Además, la idoneidad de este método se evalúa aplicando la técnica a las hamburguesas de hamburguesas porcinas. El presente procedimiento permite un análisis preciso y relativamente rápido de ambos semialdehídos en muestras de carne en el que podrían desempeñar un papel interesante como indicadores confiables de oxidación de proteínas. es_ES
dc.language.iso eng es_ES
dc.publisher Meat science es_ES
dc.relation.uri Público en general es_ES
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess es_ES
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/cc-by-nc-sa es_ES
dc.source https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S030917401100194X es_ES
dc.subject α-Aminoadipic semialdehyde es_ES
dc.subject Fluorescent HPLC es_ES
dc.subject γ-Glutamic semialdehyde es_ES
dc.subject Meat systems es_ES
dc.subject Protein oxidation es_ES
dc.subject semialdehído α-aminoadípico   es_ES
dc.subject HPLC fluorescente   es_ES
dc.subject γ-Semialdehído glutámico   es_ES
dc.subject Sistemas de carne   es_ES
dc.subject Oxidación de proteínas es_ES
dc.subject.classification CIENCIAS AGROPECUARIAS Y BIOTECNOLOGÍA [6] es_ES
dc.title FLUORESCENT HPLC FOR THE DETECTION OF SPECIFIC PROTEIN OXIDATION CARBONYLS–Α-AMINOADIPIC AND Γ-GLUTAMIC SEMIALDEHYDES–IN MEAT SYSTEMS es_ES
dc.type info:eu-repo/semantics/article es_ES


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