Repositorio Institucional Aramara

AVOCADO WASTE FOR FINISHING PIGS: IMPACT ON MUSCLE COMPOSITION AND OXIDATIVE STABILITY DURING CHILLED STORAGE

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dc.contributor.author HERNANDEZ LOPEZ, SILVIA HORTENCIA
dc.contributor.author RODRIGUEZ CARPENA, JAVIER GERMAN
dc.contributor.author LEMUS FLORES, CLEMENTE
dc.contributor.author GRAGEOLA NUÑEZ, FERNANDO
dc.contributor.author ESTEVEZ, MARIO
dc.creator 321016 es_ES
dc.creator 200688 es_ES
dc.creator 26337 es_ES
dc.creator 256906 es_ES
dc.date.accessioned 2019-05-17T16:46:52Z
dc.date.available 2019-05-17T16:46:52Z
dc.date.issued 2016-06
dc.identifier https://doi.org/10.1016/j.meatsci.2016.02.018 es_ES
dc.identifier.issn 0309-1740 es_ES
dc.identifier.uri http://dspace.uan.mx:8080/jspui/handle/123456789/1920
dc.description The utilization of agricultural waste materials for pig feeding may be an interesting option for reducing production costs and contributing to sustainability and environmental welfare. In the present study, a mixed diet enriched with avocado waste (TREATED) is used for finishing industrial genotype pigs. The muscle longissimus thoracis et lomborum (LTL) from TREATED pigs was analyzed for composition and oxidative and color stability and compared with muscles obtained from pigs fed a CONTROL diet. Dietary avocado had significant impact on the content and composition of intramuscular fat (IMF), reducing the lipid content in LTL muscles and increasing the degree of unsaturation. This did not increase the oxidative instability of samples. On the contrary, muscles from TREATED pigs had significantly lower lipid and protein oxidation rates during chilled storage. The color of the muscles from TREATED pigs was also preserved from oxidation. es_ES
dc.description.abstract La utilización de materiales de desecho agrícolas para la alimentación de los cerdos puede ser una opción interesante para reducir la producción. y contribuir a la sostenibilidad y al bienestar del medio ambiente. En el presente estudio, una dieta mixta enriquecido con residuos de aguacate (TRATADO) se utiliza para el acabado de cerdos de genotipo industrial. El músculo longisimo Toracis et lomborum (LTL) de cerdos TREATED fue analizado para determinar su composición y estabilidad oxidativa y de color. y comparado con los músculos obtenidos de cerdos alimentados con una dieta CONTROL. El aguacate dietético tuvo un impacto significativo en el contenido y la composición de la grasa intramuscular (IMF), reduciendo el contenido de lípidos en los músculos LTL y aumentando el grado de insaturación. Esto no aumentó la inestabilidad oxidativa de las muestras. Por el contrario, los músculos de los cerdos TRATADOS tuvieron tasas de oxidación de lípidos y proteínas significativamente más bajas durante el almacenamiento en frío. El color de los músculos de los cerdos tratados también fueron preservados de la oxidación. es_ES
dc.language.iso eng es_ES
dc.publisher Meat Science es_ES
dc.relation.uri Público en general es_ES
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess es_ES
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/cc-by-nc-sa es_ES
dc.source https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0309174016300353 es_ES
dc.subject Avocado waste es_ES
dc.subject Pig feeding es_ES
dc.subject Meat quality es_ES
dc.subject Color es_ES
dc.subject TBARS es_ES
dc.subject Protein oxidation es_ES
dc.subject Desperdicios de aguacate es_ES
dc.subject Alimentación de cerdos es_ES
dc.subject Calidad de la carne es_ES
dc.subject Oxidación de proteínas es_ES
dc.subject.classification CIENCIAS AGROPECUARIAS Y BIOTECNOLOGÍA [6] es_ES
dc.title AVOCADO WASTE FOR FINISHING PIGS: IMPACT ON MUSCLE COMPOSITION AND OXIDATIVE STABILITY DURING CHILLED STORAGE es_ES
dc.type info:eu-repo/semantics/article es_ES


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