Repositorio Institucional Aramara

Nutrient intake, digestibility, mastication and ruminal fermentation of Pelibuey lambs fed finishing diets with ionophore (monensin or lasalocid) and sodium malate

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dc.contributor.author Gonzalez-Momita, M.L.
dc.contributor.author Kawas, J.R.
dc.contributor.author Garcia-Castillo, R.
dc.contributor.author Gonzalez-Morteoa, C.
dc.contributor.author Aguirre-Ortega, J.
dc.contributor.author Hernandez-Vidal, G.
dc.contributor.author Fimbres-Durazo, H.
dc.contributor.author Picon-Rubio, F.J.
dc.contributor.author Lu, C.D.
dc.date.accessioned 2017-03-13T19:47:44Z
dc.date.available 2017-03-13T19:47:44Z
dc.date.issued 2009-05
dc.identifier.issn 0921-4488 es_ES
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/123456789/149
dc.description The effects of fermentation and digestion characteristics of lambs fed high grain finishing diets with two ionophores (monensin and lasalocid) were compared, and the additive response of malate in rations containing ionophores were evaluated. Twenty 4-month-old Pelibuey lambs, weighing approximately 16 kg, were assigned to a completely randomize designed experiment with a 2 × 2 factorial arrangement of treatments (two ionophores with or without malate). The four treatment groups (diets) were: (1) diet with 30 parts per million (ppm) lasalocid, (2) diet with 30 ppm lasalocid and 0.3% malate, (3) diet with 30 ppm monensin, and (4) diet with 30 ppm monensin and 0.3% malate. Animals were confined to individual metabolic cages. Body weight during the sampling phase averaged 20.6 kg. Lambs fed diets with monensin had a 10.9% lower (P < 0.05) dry matter (DM) intake (g/kg0.75) than those fed lasalocid. Malate had no effect (P > 0.05) on DM intake. Lambs fed monensin had lower (P < 0.01) NDF intake (37.8%) than those fed lasalocid. When malate was included in the diet, NDF intake was also reduced (P < 0.05) by about 25%. However, no difference (P > 0.05) in NDF or NFC digestibilities was observed between ionophores or by the addition of malate. Although time spent ruminating was 33% lower (P < 0.05) for lambs fed monensin diets, time dedicated to eating was not different (P > 0.05) between ionophores. Ruminal pH was similar (P > 0.05) for all treatments (5.8). Type of ionophore had no effect (P > 0.05) on concentration or molar percent of VFA, whereas the inclusion of malate increased (P < 0.05) acetic acid concentration in rumen fluid (60.5 mM vs. 48.2 mM). Nitrogen balance was greater for lambs fed lasalocid diets, which had a higher crude protein intake, than lambs fed diets with monensin. Lambs fed diets with monensin or malate consumed less NDF, and dedicated less time to ruminate than those fed lasalocid. Lambs on the lasalocid diets consumed more fiber, which might be attributed to a greater selection of fibrous components of the diet. es_ES
dc.description.abstract Se compararon los efectos de las características de fermentación y digestión de corderos alimentados con dietas de alto grano con dos ionóforos (monensina y lasalocida) y se evaluó la respuesta aditiva de malato en raciones que contenían ionóforos. Veinte corderos Pelibuey de 4 meses de edad, pesando aproximadamente 16 kg, fueron asignados a un experimento completamente al azar con un arreglo factorial 2 × 2 de tratamientos (dos ionóforos con o sin malato). Los cuatro grupos de tratamiento fueron: (1) dieta con 30 partes por millón (ppm) de lasalocida, (2) dieta con 30 ppm de lasalocida y 0,3% de malato, (3) dieta con 30 ppm de monensina y (4) dieta Con 30 ppm de monensina y 0,3% de malato. Los animales fueron confinados a jaulas metabólicas individuales. El peso corporal durante la fase de muestreo promedió 20,6 kg. Los corderos que recibieron dietas con monensina tuvieron una ingesta de materia seca (MS) de 10,9% menor (P <0,05) que los alimentados con lasalocid. El malato no tuvo ningún efecto (P> 0.05) sobre el consumo de MS. Los corderos alimentados con monensina presentaron menor (P <0,01) consumo de FDN (37,8%) que los alimentados con lasalocid. Cuando el malato se incluyó en la dieta, la ingesta de FDN también se redujo (P <0,05) en un 25%. Sin embargo, no se observó diferencia (P> 0,05) en NDF o digestibilidades NFC entre ionóforos o por la adición de malato. Aunque el tiempo de ruminación fue 33% menor (P <0,05) para los corderos alimentados con monensina, el tiempo dedicado a comer no fue diferente (P> 0,05) entre los ionóforos. El pH ruminal fue similar (P> 0.05) para todos los tratamientos (5.8). El tipo de ionóforo no tuvo efecto (P> 0,05) sobre la concentración o porcentaje molar de VFA, mientras que la inclusión de malato aumentó (P <0,05) la concentración de ácido acético en el líquido ruminal (60,5 mM frente a 48,2 mM). El balance de nitrógeno fue mayor para los corderos alimentados con dietas lasalocidas, que tenían un mayor consumo de proteína cruda, que los corderos alimentados con dietas con monensina. Los corderos alimentados con dietas con monensina o malato consumieron menos FDN y dedicaron menos tiempo para rumiar que aquellos alimentados con lasalocid. Los corderos de las dietas lasalocidas consumían más fibra, lo que podría atribuirse a una mayor selección de componentes fibrosos de la dieta. es_ES
dc.language.iso eng es_ES
dc.publisher Small Ruminant Research es_ES
dc.relation.uri Público en general es_ES
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess es_ES
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0 es_ES
dc.source http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0921448808002393 es_ES
dc.subject Ionophore es_ES
dc.subject Malate es_ES
dc.subject Intake es_ES
dc.subject Digestibility es_ES
dc.subject Ruminal fermentation es_ES
dc.subject.classification CIENCIAS AGROPECUARIAS Y BIOTECNOLOGÍA [6] es_ES
dc.title Nutrient intake, digestibility, mastication and ruminal fermentation of Pelibuey lambs fed finishing diets with ionophore (monensin or lasalocid) and sodium malate es_ES
dc.type info:eu-repo/semantics/article es_ES


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