Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author | ORTEGA ESCOBAR, HECTOR MANUEL | |
dc.contributor.author | SANCHEZ BERNAL, EDGAR IVAN | |
dc.contributor.author | CAN CHULIM, ALVARO | |
dc.contributor.author | RAMIREZ AYALA, CARLOS | |
dc.contributor.author | USCANGA MORTERA, EBANDRO | |
dc.contributor.author | PEREZ DIAZ, JOSE PEDRO | |
dc.date.accessioned | 2017-03-13T19:37:07Z | |
dc.date.available | 2017-03-13T19:37:07Z | |
dc.date.issued | 2015-01 | |
dc.identifier.issn | 2076-7366 | es_ES |
dc.identifier.uri | http://dspace.uan.mx:8080/jspui/handle/123456789/144 | |
dc.description | The Lerma River originates in the Almoloya lagoon, in Mexico State. It is 750 km. long and belongs to the Lerma Santiago-Pacífico basin, one of the most important in Mexico due to its intense agricultural and industrial activity. To carry out this research, during the summer and autumn of 2013, water samples were collected and analyzed from 39 sampling stations the Lerma-Chapala river system. The objective was to know the hydrochemical composition and agronomic quality of the water in the Lerma river and lake Chapala through the determination of variables: Ca2+ , Mg2+ , Na+ , K+ , CO3 2- , HCO3 - , Cl- , SO4 2- , total dissolved solids (TDS), hydrogen potential (pH), electrical conductivity (EC) and sodium adsorption ratio (SAR). The results indicated that the type of water is sodic-bicarbonated and mixed bicarbonated, which was attributed to the discharges of wastewater and the water supply from tributary rivers in the Lerma-Chapala Basin. The concentration of TDS was low (< 674 mg L-1 ). The EC displayed values between 0.307 and 1.129 dS m-1 , which is why, in 66.6% of the sampling stations, water has no use restriction for agricultural irrigation. SAR average was 2.2 meq L-1 ; the joint EC-SAR values suggested the classification of water as C2-S1 (74.4%) and C3-S1 (25.6%), indicating its suitability for agricultural irrigation. | es_ES |
dc.description.abstract | El río Lerma se origina en la laguna de Almoloya, en el estado de México. Se encuentra a 750 km. De largo y pertenece a la cuenca Lerma Santiago-Pacífico, una de las más importantes de México por su intensa actividad agrícola e industrial. Para realizar esta investigación, durante el verano y otoño de 2013, se recogieron y analizaron muestras de agua de 39 estaciones de muestreo del río Lerma-Chapala. El objetivo fue conocer la composición hidroquímica y la calidad agronómica del agua en el río Lerma y el lago de Chapala mediante la determinación de las variables Ca2 +, Mg2 +, Na +, K +, CO3 2-, HCO3-, Cl-, SO4 2-, total Sólidos disueltos (TDS), potencial de hidrógeno (pH), conductividad eléctrica (EC) y relación de adsorción de sodio (SAR). Los resultados indicaron que el tipo de agua es bicarbonatada sódica y mezclada bicarbonatada, lo que se atribuye a las descargas de aguas residuales y al suministro de agua de los ríos tributarios de la Cuenca Lerma-Chapala. La concentración de TDS fue baja (<674 mg L-1). La CE presentó valores entre 0,307 y 1,129 dS m-1, razón por la cual, en 66,6% de las estaciones de muestreo, el agua no tiene restricciones de uso para el riego agrícola. El promedio SAR fue 2,2 meq L-1; Los valores conjuntos CE-SAR sugieren la clasificación del agua como C2-S1 (74,4%) y C3-S1 (25,6%), indicando su idoneidad para el riego agrícola. | es_ES |
dc.language.iso | eng | es_ES |
dc.publisher | Journal of Research and Reviews in Applied Sciences | es_ES |
dc.relation.uri | Público en general | es_ES |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | es_ES |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0 | es_ES |
dc.source | http://www.arpapress.com/Volumes/Vol22Issue1/IJRRAS_22_1_04.pdf | es_ES |
dc.subject | Lerma River | es_ES |
dc.subject | Hydrogeochemistry | es_ES |
dc.subject | Salinity | es_ES |
dc.subject | Sodicity | es_ES |
dc.subject.classification | CIENCIAS AGROPECUARIAS Y BIOTECNOLOGÍA [6] | es_ES |
dc.title | HYDROCHEMICAL COMPOSITION AND IRRIGATION WATER QUALITY OF LERMA-CHAPALA RIVER SYSTEM, MEXICO | es_ES |
dc.type | info:eu-repo/semantics/article | es_ES |