Repositorio Institucional Aramara

ESTIMATION OF THE DIFFUSIVITIES OF SODIUM CHLORIDE, POTASSIUM SORBATE AND SODIUM BISULPHITE IN MANGO SLICES PROCESSED BY HURDLE TECHNOLOGY

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dc.contributor.author ULLOA, J. A.
dc.contributor.author GUATEMALA, G. M.
dc.contributor.author ARRIOLA, E.
dc.contributor.author ESCALONA BUENDIA, HECTOR BERNARDO
dc.contributor.author DIAZ, L.
dc.date.accessioned 2017-03-13T19:35:05Z
dc.date.available 2017-03-13T19:35:05Z
dc.date.issued 2009-03
dc.identifier.issn 0260-8774 es_ES
dc.identifier.uri http://dspace.uan.mx:8080/jspui/handle/123456789/142
dc.description The fractional amount of sodium chloride, potassium sorbate and sodium bisulphite were evaluated in mango slices immersed in limited volumes of syrup at 25, 50 and 70 C. The syrup contained 250 g sucrose, 1.5 g sodium chloride, 0.5 g potassium sorbate and 0.25 g sodium bisulphate per kilogram of solution. The sodium chloride concentration in the syrup was confirmed with a flame photometer, and the concentrations of potassium sorbate and sodium bisulphite were determined using high-performance liquid chromatography (HPLC). Fick’s second law was used to calculate effective diffusion coefficients and to predict solute content in the mango slices. Diffusion coefficients were affected by temperature and were correlated by the Arrhenius equation. The experimental data fit the proposed mathematical model well, allowing prediction of the system’s behavior at different temperatures. The resultant diffusivities ranges were 2.63–3.54 109 m2 /s for sodium chloride, 3.88 109 –8.3 1010 m2 /s for potassium sorbate and 1.83 107 –5.98 10-8 m2 /s for sodium bisulphite. es_ES
dc.description.abstract La cantidad fraccionada de cloruro de sodio, sorbato de potasio y bisulfito de sodio se evaluó en rodajas de mango sumergidas en cantidades limitadas de jarabe a 25, 50 y 70 ◦ C. El jarabe contenıa 250 g de sacarosa, 1,5 g de cloruro sódico, 0,5 g de sorbato potásico y 0,25 g Bisulfato sódico por kilogramo de solución. La concentración de cloruro de sodio en el jarabe se confirmó con un fotómetro de llama y las concentraciones de sorbato de potasio y bisulfito de sodio se determinaron usando cromatografía líquida de alta resolución (HPLC). La segunda ley de Fick se utilizó para calcular coeficientes de difusión efectivos y para predecir el contenido de soluto en las rodajas de mango. Los coeficientes de difusión fueron afectados por la temperatura y se correlacionaron con la ecuación de Arrhenius. Los datos experimentales se ajustan bien al modelo matemático propuesto, permitiendo predecir el comportamiento del sistema a diferentes temperaturas. Los intervalos de difusión resultantes fueron 2,63-3,54 109 m2 / s para cloruro de sodio, 3,88 109 -8,3 1010 m2 / s para sorbato de potasio y 1,83 107 -5,98 10-8 m2 / s para bisulfito de sodio. es_ES
dc.language.iso eng es_ES
dc.publisher Journal of Food Engineering es_ES
dc.relation.uri Público en general es_ES
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess es_ES
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0 es_ES
dc.source http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0260877408004251 es_ES
dc.subject Diffusivity es_ES
dc.subject Mango es_ES
dc.subject Hurdle technology es_ES
dc.subject Sodium chloride es_ES
dc.subject Potassium sorbate es_ES
dc.subject Sodium bisulphite es_ES
dc.subject.classification CIENCIAS AGROPECUARIAS Y BIOTECNOLOGÍA [6] es_ES
dc.title ESTIMATION OF THE DIFFUSIVITIES OF SODIUM CHLORIDE, POTASSIUM SORBATE AND SODIUM BISULPHITE IN MANGO SLICES PROCESSED BY HURDLE TECHNOLOGY es_ES
dc.type info:eu-repo/semantics/article es_ES


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