Repositorio Institucional Aramara

FREE RADICAL SCAVENGING PROPERTIES AND THEIR RELATIONSHIP WITH BIOACTIVE COMPOUNDS CONTENT OF DEHYDRATED CALYCES OF ROSELLE (HIBISCUS SABDARIFFA L.)

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dc.contributor.author MEDINA CARRILLO, RAQUEL ENEDINA
dc.contributor.author MADRIGAL SANTILLAN, EDUARDO
dc.contributor.author BALOIS MORALES, ROSENDO
dc.contributor.author MORALES GONZALEZ, JOSE ANTONIO
dc.contributor.author JIMENEZ RUIZ, EDGAR IVAN
dc.contributor.author VALADEZ VEGA, CARMEN
dc.contributor.author MACHUCA SANCHEZ, MARIA LUISA
dc.contributor.author SUMAYA MARTINEZ, MARIA TERESA
dc.date.accessioned 2017-06-13T22:07:50Z
dc.date.available 2017-06-13T22:07:50Z
dc.date.issued 2015-03
dc.identifier 10.5897/AJAR2014.9253 es_ES
dc.identifier.issn 1991-637X es_ES
dc.identifier.uri http://dspace.uan.mx:8080/jspui/handle/123456789/1049
dc.description Roselle (Hibiscus sabdariffa L.) also called roselle fruit or flower of jamaica is a plant used in the traditional medicine due to its wealth of bioactive compounds. These compounds confer beneficial health benefits on it in aqueous infusions prepared with the blossoms of the jamaica flower. In the present study, we determined the antioxidant activity of 64 roselle varieties and quantified the following bioactive compound contents: phenolic; monomeric anthocyanins, and ascorbic acid. The results show that highest antiradical scavenging activity and reductor capacity belonged to varieties with dark-red calyces. Similarly, we found that the bioactive compound concentration increased as the pigmentation of the fresh calyces intensified. Finally, our results demonstrated that the aqueous extracts’ antioxidant activity is correlated with the bioactive compound concentration, this correlation greater with the content of ascorbic acid. es_ES
dc.description.abstract Roselle (Hibiscus sabdariffa L.) también llamada roselle o flor de jamaica es una planta utilizada en la medicina tradicional debido a su riqueza de compuestos bioactivos. Estos compuestos confieren beneficios beneficiosos para la salud en ella en infusiones acuosas preparadas con las flores de la flor jamaica. En el presente estudio, se determinó la actividad antioxidante de 64 variedades de roselle y se cuantificaron los siguientes contenidos de compuestos bioactivos: fenólico; Antocianinas monoméricas y ácido ascórbico. Los resultados muestran que la mayor actividad de barrido antiradical y la capacidad reductora pertenecían a variedades con cálices de color rojo oscuro. De forma similar, se encontró que la concentración del compuesto bioactivo aumentaba a medida que se intensificaba la pigmentación de los cálices frescos. Finalmente, nuestros resultados demostraron que la actividad antioxidante de los extractos acuosos está correlacionada con la concentración del compuesto bioactivo, esta correlación mayor con el contenido de ácido ascórbico. es_ES
dc.language.iso eng es_ES
dc.publisher African Journal of agriculrural Research es_ES
dc.relation.uri Público en general es_ES
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess es_ES
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0 es_ES
dc.source http://www.academicjournals.org/journal/AJAR/article-abstract/4374C3451399 es_ES
dc.subject Roselle es_ES
dc.subject antioxidant activity es_ES
dc.subject phenolic compounds es_ES
dc.subject monomeric anthocyanins es_ES
dc.subject.classification BIOLOGÍA Y QUÍMICA [2] es_ES
dc.title FREE RADICAL SCAVENGING PROPERTIES AND THEIR RELATIONSHIP WITH BIOACTIVE COMPOUNDS CONTENT OF DEHYDRATED CALYCES OF ROSELLE (HIBISCUS SABDARIFFA L.) es_ES
dc.type info:eu-repo/semantics/article es_ES


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