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Título : Effects of different dietary of protein and lipid levels on the growth of freshwater prawns (Macrobrachium carcinus) broodstock
Autor : Benitez Mandujano, Mario
PONCE PALAFOX, JESUS TRINIDAD
Palabras clave : Diets
growth
Macrobrachium
nutrition (Source: CAB)
Crecimiento
dietas
nutrición (Fuente: CAB)
Fecha de publicación : ene-2014
Editorial : Revista MVZ Córdoba
Resumen : Objective. Evaluate the effects of varying dietary protein and lipid levels on the growth and body composition of adult freshwater prawns, Macrobrachium carcinus (Linnaeus 1758), in a recirculation system for 11 weeks (77 days). Materials and methods. The experimental treatments were assigned in triplicate. Six test diets were formulated with three different protein levels (35, 40 and 45%) and two lipid levels (8 and 13%). Results. The highest survival rate, growth indices and feed utilization were observed for M. carcinus adults fed protein:lipid diets of 35:13, 40:13 and 45:13, and the lowest values for these parameters were recorded for prawns fed diets with the lowest lipid levels; the differences in these parameters between these types of diets were significant (p <00.5) . A nonsignificant tendency for an increased percentage of protein in the body with an increased dietary protein level was observed. The percentage of lipids decreased with an increasing dietary protein level, and no definite trends in ash content were found. Conclusions. The results suggest that a diet with 35% dietary crude protein and 13% lipids enhances the growth and body composition of adult M. carcinus
Descripción : Objetivo. Evaluar los efectos de diversos niveles dietéticos de proteína y lípidos en el crecimiento y composición corporal de reproductores del langostino de agua dulce Macrobrachium carcinus (Linnaeus 1758), en un sistema de recirculación durante 11 semanas (77 días). Materiales y métodos. Los tratamientos experimentales fueron asignados por triplicado. Seis dietas de prueba fueron formuladas con tres niveles diferentes de proteínas (35, 40 y 45%) y dos niveles de lípidos (8 y 13%). Resultados. Se observó la tasa más alta de supervivencia, índices de crecimiento y utilización del alimento para ejemplares adultos de M. carcinus alimentados con niveles dietarios de proteína: lípidos de 35:13, 40:13 y 45:13, mientras que el valor más bajo en estos parámetros se registró en langostinos alimentados con el nivel más bajo de lípidos; las diferencias en estos parámetros entre estos tipos de dietas fueron significativas (p<00.5). Se observó una tendencia no significativa en un aumento del porcentaje de proteína en el cuerpo con un nivel mayor de proteína dietética. El porcentaje de lípidos disminuyó con un nivel de proteína dietario creciente, y no se encontró ninguna tendencia definida en el contenido de cenizas. Conclusiones. Los resultados sugieren que una combinación de dieta de proteína cruda del 35% y 13% de lípidos mejora el crecimiento y composición corporal de M. Carcinus adultos.
URI : http://dspace.uan.mx:8080/jspui/handle/123456789/762
ISSN : 0122-0268
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