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http://dspace.uan.mx:8080/jspui/handle/123456789/42
Registro completo de metadatos
Campo DC | Valor | Lengua/Idioma |
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dc.contributor.author | TOCA RAMIREZ, J. A. | |
dc.contributor.author | MOTA ROJAS, DANIEL | |
dc.contributor.author | BECERRIL HERRERA, MARCELINO | |
dc.contributor.author | CASAS GARCIA, C. | |
dc.contributor.author | ZERMEÑO, M. | |
dc.contributor.author | RAMIREZ NECOECHEA, RAMIRO | |
dc.contributor.author | GONZALEZ, H. G. | |
dc.contributor.author | LEMUS FLORES, CLEMENTE | |
dc.date.accessioned | 2017-03-07T16:44:49Z | |
dc.date.available | 2017-03-07T16:44:49Z | |
dc.date.issued | 2006 | |
dc.identifier.uri | http://dspace.uan.mx:8080/jspui/handle/123456789/42 | |
dc.description | In Mexico, equine use for meat production is not commonly found; the highest percentage of equine meat that can be possibly consumed comes mostly from culled animals. The objective of the present study was to characterize the slaughter performance and test the effect of gender in the incidence of injuries during transportation, in offals and hot carcass yields in twelve creole horses. Results indicate an average live weight of 296 Kg and carcass weight of 175 Kg, equivalent to 60% yield. It is possible that the husbandry method commonly used on pasturing the animals, decreased the thoracic development and increased the corporal length and diameter of the leg. With regard to slaughtering yield, red viscera represented 4.3%, green viscera 30%, skin 6%, limbs 2.8%, head 4.4% and loss at slaughter 1.5% of the total live weight. Average body condition in the horses was poor. No significant differences were observed between genders in the presence of injuries, although there was an influence of the arrival position on the severity of injuries; animals that were facing the direction of travel (rear-facing) showed injury 2 affecting subcutaneous and muscular tissues, whereas animals facing backward did not show injuries or these were not too severe. | es_ES |
dc.description.abstract | En México, el uso de equinos para la producción de carne no se encuentra comúnmente; El mayor porcentaje de carne equina que posiblemente se consume proviene principalmente de animales sacrificados. El objetivo del presente estudio fue caracterizar el rendimiento de la matanza y probar el efecto del género en la incidencia de lesiones durante el transporte, en despojos y rendimientos de carcasa en doce caballos criollos. Los resultados indican un peso vivo promedio de 296 Kg y un peso de carcasa de 175 Kg, equivalente a un rendimiento del 60%. Es posible que el método de cría comúnmente utilizado en pastoreo de los animales, disminuyó el desarrollo torácico y aumentó la longitud corporal y el diámetro de la pierna. En cuanto al rendimiento de sacrificio, las vísceras rojas representaron el 4,3%, las visceras verdes 30%, la piel 6%, las extremidades 2,8%, el cabezal 4,4% y la pérdida al sacrificio 1,5% del peso vivo total. La condición corporal promedio en los caballos era pobre. No se observaron diferencias significativas entre los géneros en presencia de lesiones, aunque hubo una influencia de la posición de llegada sobre la gravedad de las lesiones; Los animales que se enfrentaban a la dirección del recorrido (mirando hacia atrás) mostraban lesiones 2 que afectaban a los tejidos subcutáneos y musculares, mientras que los animales que miraban hacia atrás no mostraban lesiones o no eran demasiado graves. | es_ES |
dc.language.iso | eng | es_ES |
dc.publisher | Journal of Food Technology | es_ES |
dc.relation.uri | Público en general | es_ES |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | es_ES |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0 | es_ES |
dc.source | http://medwelljournals.com/abstract/?doi=jftech.2006.106.110 | es_ES |
dc.subject | Horses | es_ES |
dc.subject | slaughter | es_ES |
dc.subject | performance | es_ES |
dc.subject | mexico | es_ES |
dc.subject.classification | BIOLOGÍA Y QUÍMICA [2] | es_ES |
dc.title | HORSE MEAT FOR HUMAN CONSUMPTION IN MEXICO: SLAUGHTER PERFORMANCE AND CARCASS MORPHOMETRY | es_ES |
dc.type | info:eu-repo/semantics/article | es_ES |
Aparece en las colecciones: | Artículos científicos |
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Fichero | Descripción | Tamaño | Formato | |
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Horse meat for human consumption in mexico. slaugther performance and carcass morphometry.pdf | 364.31 kB | Adobe PDF | Visualizar/Abrir |
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