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Campo DC Valor Lengua/Idioma
dc.contributor.authorPACHECO VEGA, JUAN MANUEL
dc.contributor.authorCADENA ROA, MARCO A.
dc.contributor.authorASCENCIO, FELIPE
dc.contributor.authorRANGEL DAVALOS, CARLOS
dc.contributor.authorROJAS CONTRERAS, MAURILIA
dc.date.accessioned2017-03-27T00:07:51Z
dc.date.available2017-03-27T00:07:51Z
dc.date.issued2015
dc.identifier10.3856/vol43-issue1-fulltext-3es_ES
dc.identifier.issn0718-560Xes_ES
dc.identifier.urihttp://dspace.uan.mx:8080/jspui/handle/123456789/373
dc.descriptionIn this study, five microalgal strains were isolated from Bahía de La Paz, Baja California Sur, Mexico and identified as Grammatophora sp., Navicula sp., Rhabdonema sp., Schizochytrium sp., and Nitzschia sp., and their evaluation as potential food for Artemia franciscana. The isolated strains were cultured outdoors and harvested after four days. Chaetoceros muelleri was cultured under laboratory conditions and used as control. The protein, lipid, and carbohydrate composition and the fatty acid profiles of the strains were determined by gas chromatography. To assess the effect of microalgal strains on A. franciscana, decapsulated cysts were cultured at outdoor conditions in 15 L containers. The experiment was conducted for twelve days. Samples from the five different feeding treatments were taken at the beginning and end of the experiment to assess number, size, and weight of Artemia larvae. Treatment with Rhabdonema sp. showed larvae with a lower percentage of polyunsaturated fatty acids (PUFAs) while Grammatophora sp. showed those with the greatest PUFA proportion, even more than those fed Chaetoceros muelleri (control). Larvae consuming Schizochytrium sp. had no docosahexanoic (DHA) nor eicosapentaenoic (EPA) fatty acid content. Growth and survival of A. franciscana did not show significant differences among feed treatments, except when it was fed Nitzschia sp., showing lower survival and dry weight. Treatment based on Schizochytrium sp. and Rhabdonema sp. had a greater A. franciscana size but reduced dry weight; additional tests including two or more algal species for every treatment should be carried out to determine the best yield.es_ES
dc.description.abstractSe aislaron cinco cepas de microalgas de la Bahía de La Paz, Baja California Sur, Mexico, identificadas como Grammatophora sp., Navicula sp., Rhabdonema sp., Schizochytrium sp., and Nitzschia sp., y su evaluación como alimento potencial para Artemia franciscana. Las cepas algales fueron aisladas, purificadas y cultivadas al exterior. Chaetoceros muelleri fue cultivada en condiciones de laboratorio y utilizada como control. El análisis bioquímico y el perfil de ácidos grasos correspondientes al cuarto día de cultivo de las microalgas, se efectuó mediante cromatografía de gases. El experimento con Artemia franciscana se realizó al exterior por doce días en tanques de 15 L. Se realizaron muestreos al inicio y al final del trabajo para determinar el incremento en talla, peso seco y sobrevivencia. El tratamiento con la microalga identificada como Rhabdonema sp. mostró larvas con menor porcentaje de ácidos grasos polinsaturados (PUFAs) mientras que aquellas alimentadas con Grammatophora sp. presentaron la mayor proporción, superando a las del control Chaetoceros muelleri. Con Schizothyrium sp. no presentaron los ácidos grasos docosahexanoico (DHA) y eicosapentanoico (EPA). La sobrevivencia obtenida al utilizarse las diferentes cepas no mostró diferencias significativas a excepción de la alimentación basada en Nitzschia sp. donde mostraron una sobrevivencia menor. Los tratamientos con base en Schizothyrium sp. y Rhabdonema sp. produjeron individuos de A. franciscana de mayor tamaño, pero se redujo el peso, por lo que se requieren mayores evaluaciones donde se incluyan dos o más especies de microalgas para determinar el mejor rendimiento.es_ES
dc.language.isoenges_ES
dc.publisherLatin American Journal of Aquatic Research-Chilees_ES
dc.relation.uriPúblico en generales_ES
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesses_ES
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0es_ES
dc.sourcehttp://www.scielo.cl/pdf/lajar/v43n1/art03.pdfes_ES
dc.subjectBrine shrimpes_ES
dc.subjectArid zoneses_ES
dc.subjectNutritiones_ES
dc.subjectMicroalgaees_ES
dc.subjectFatty acidses_ES
dc.subjectAquaculturees_ES
dc.subjectArtemiaes_ES
dc.subjectZonas áridases_ES
dc.subjectNutriciónes_ES
dc.subjectMicroalgases_ES
dc.subjectÁcidos grasoses_ES
dc.subjectAcuiculturaes_ES
dc.subject.classificationCIENCIAS AGROPECUARIAS Y BIOTECNOLOGÍA [6]es_ES
dc.titleASSESSMENT OF ENDEMIC MICROALGAE AS POTENTIAL FOOD FOR ARTEMIA FRANCISCANA CULTUREes_ES
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/articlees_ES
Aparece en las colecciones: Artículos científicos

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