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Campo DC Valor Lengua/Idioma
dc.contributor.authorNAJERA GONZALEZ, OYOLSI
dc.contributor.authorDE HARO MOTA, REBECA
dc.contributor.authorMARCELEÑO FLORES, SUSANA MARIA LORENA
dc.contributor.authorBOJORQUEZ SERRANO, JOSE IRAN
dc.creator171488es_ES
dc.creator502201es_ES
dc.creator171336es_ES
dc.creator18861es_ES
dc.date.accessioned2019-05-08T18:30:21Z
dc.date.available2019-05-08T18:30:21Z
dc.date.issued2016-01
dc.identifier.issn0036-3634es_ES
dc.identifier.urihttp://dspace.uan.mx:8080/jspui/handle/123456789/1863
dc.descriptionObjetive. To estimate the proportion of households with food insecurity (FI) in twenty municipalities in the state of Nayarit, Mexico, and to identify the factors that determine it. Materials and methods. FI was estimated using the harmonized version for Mexico of the Latin American and Caribbean household food security scale (ELCSA). House- holds were classified according to FI level: mild, moderate and severe. The distribution of FI was described by type of locality and prevalence of FI was analyzed by associated variables. Results. 76.2% of households were identified with some FI level. The prevalence of FI was higher in rural households. Food insecurity situation was focused on households with the highest number of children under five years, highest number of older than 64 years, highest number of household members, female headship and less schooling of the household head.es_ES
dc.description.abstractObjetivo. Estimar la proporción de hogares con inseguridad alimentaria (IA) en los veinte municipios del estado de Nayarit, México, e identificar los factores que la determinan. Material y métodos. Se estimó la IA utilizando la versión armonizada para México de la Escala Latinoamericana y Caribeña de Seguridad Alimentaria (ELCSA). Los hogares se clasificaron según nivel de IA: leve, moderada y severa. Se describe la distribución de IA según tipo de localidad y se analiza la prevalencia de IA según variables asociadas. Resultados. 76.2% de los hogares se identificaron con algún nivel IA. La prevalencia de IA fue mayor en hogares rurales, así como en hogares con mayor número de menores de cinco años, mayor número de mayores de 64 años, mayor número de integrantes en hogar, jefatura femenina y menor escolaridad del (la) jefe(a) de familia.es_ES
dc.language.isospaes_ES
dc.publisherSalud Pública de Méxicoes_ES
dc.relation.ispartofCONACYT
dc.relation.uriPúblico en generales_ES
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesses_ES
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/cc-by-nc-saes_ES
dc.sourcehttp://saludpublica.mx/index.php/spm/article/view/8022/10758es_ES
dc.subjectseguridad alimentariaes_ES
dc.subjectfactores socioeconómicoses_ES
dc.subjectNayarites_ES
dc.subjectfood safety  es_ES
dc.subjectsocioeconomic factors  es_ES
dc.subject.classificationCIENCIAS AGROPECUARIAS Y BIOTECNOLOGÍA [6]es_ES
dc.titleLA INSEGURIDAD ALIMENTARIA EN EL ESTADO DE NAYARIT, MEXICO, Y SU ASOCIACION CON FACTORES SOCIOECONOMICOSes_ES
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/articlees_ES
Aparece en las colecciones: Artículos científicos

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