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Campo DC Valor Lengua/Idioma
dc.contributor.authorBOJORQUEZ SERRANO, JOSE IRAN
dc.contributor.authorVARGAS BLANDINO, DANIA
dc.contributor.authorHERNANDEZ JIMENEZ, ALBERTO
dc.contributor.authorMADUEÑO MOLINA, ALBERTO
dc.contributor.authorGARCIA PAREDES, JUAN DIEGO
dc.contributor.authorMORALES DIAZ, MARISOL
dc.date.accessioned2018-11-21T18:47:12Z
dc.date.available2018-11-21T18:47:12Z
dc.date.issued2017
dc.identifierhttp://dx.doi.org/10.1590/1678-992X-2016-0117es_ES
dc.identifier.issn1678-992xes_ES
dc.identifier.urihttp://dspace.uan.mx:8080/jspui/handle/123456789/1125
dc.descriptionThe transformation of primary forestlands into lands under cultivation exerts an impact on the physical and chemical properties of the soils, leading to loss of carbon from the soil. The aims of this study were (1) to estimate the impact of different land use on organic carbon stock (OC-stock) and (2) to determine the clay percentage, the dispersion factor, and bulk density with regard to soil management. Thirty soil profiles were sampled as follows: four under primary forests with 80-100 years (old growth);two under secondary wood forests with 45-50 years; eight under secondary young forests with 15-25 years; four under pasture land with 15-20 years; and 12 under continuous cultivation for > 50 years. We determined the changes in OC-stock in the soils under different land-use conditions in relation to the primary forest variant. There was a difference in the OC-stock of the continuous cultivation variant compared to the remaining land-use variants for all soil-thickness layers. The greatest loss of cultivated soil was in the 0-20 cm layer of the primary forest OC-stock. In the 50-100 cm layer, the OC-stock of the cultivated soils diminished significantly. As regards physical properties, such as clay percentage, dispersion factor, and bulk density, we observed significant differences between the cultivated soils compared to the remaining land-use variants.es_ES
dc.description.abstractLa transformación de las tierras forestales primarias en tierras de cultivo influye en las propiedades físicas y químicas de los suelos, provocando la pérdida de carbono de los mismos. Los objetivos de este estudio fueron (1) estimar el impacto de los diferentes usos de la tierra sobre las reservas de carbono orgánico (reservas de CO) y (2) determinar el porcentaje de arcilla, el factor de dispersión y la densidad aparente con respecto a la gestión del suelo. Se tomaron muestras de 30 perfiles de suelo de la siguiente manera: 4 en bosques primarios con 80-100 años (crecimiento en edad); 2 en bosques secundarios de madera con 45-50 años; 8 en bosques secundarios jóvenes con 15-25 años; 4 en tierras de pasto con 15-20 años; y 12 en cultivos continuos durante más de 50 años. Determinamos los cambios en las existencias de CO en los suelos bajo diferentes condiciones de uso de la tierra en relación con la variante de bosque primario. Había una diferencia en la población de CO de la variante de cultivo continuo en comparación con las variantes de uso de la tierra restantes para todas las capas de espesor del suelo. La mayor pérdida de suelo cultivado se produjo en la capa de 0-20 cm de la población de CO del bosque primario. En la capa de 50-100 cm, la cepa OC de los suelos cultivados disminuyó significativamente. En cuanto a las propiedades físicas, como el porcentaje de arcilla, el factor de dispersión y la densidad aparente, observamos diferencias significativas entre los suelos cultivados en comparación con las demás variantes de uso de la tierra.es_ES
dc.language.isoenges_ES
dc.publisherScientia Agricolaes_ES
dc.relation.uriPúblico en generales_ES
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesses_ES
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/cc0es_ES
dc.sourcehttps://www.revistas.usp.br/sa/article/view/132799/128824es_ES
dc.subjectdegradationes_ES
dc.subjectcarbon reserveses_ES
dc.subjectphysical propertieses_ES
dc.subjecttropical soilses_ES
dc.subjectdegradaciónes_ES
dc.subjectreservas de carbonoes_ES
dc.subjectpropiedades físicases_ES
dc.subjectsuelos tropicaleses_ES
dc.subject.classificationCIENCIAS AGRARIAS [31]es_ES
dc.titleCARBON LOSSES AND SOIL PROPERTY CHANGES IN FERRALIC NITISOLS FROM CUBA UNDER DIFFERENT COVERAGESes_ES
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/articlees_ES
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